U heeft het vast al vaker gehoord. Led verlichting is in alle opzichten een zuinigere en milieuvriendelijkere optie dan de alternatieven – halogeen lampen, spaarlampen… In dit artikel benoemen we voor u de drie belangrijkste voordelen van led verlichting.

1. Lange levensduur

Het is algemeen bekend dat led verlichting langer mee gaat dan traditionele verlichting zoals halogeen- of spaarlampen. Maar hoe lang precies en waarom? Ten eerste is de lamp zelf minder warm, waardoor de kans op doorbranden te verwaarlozen is. Daarnaast is een led lamp beter bestand tegen schokken dan andere lampen. De gemiddelde led lamp heeft 35.000 branduren. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de lamp zelf en de schakelcycli. Als een lamp vaak aan en uit wordt gezet, heeft dit invloed op de levensduur.

2. Energiezuinig

Vergeleken met traditionele verlichting zoals een halogeenlamp of een gloeilamp, verbruikt een led lamp veel minder energie. Gemiddeld genomen gebruikt een led lamp slechts 15% van de stroom die een traditionele lamp verbruikt. Over een heel jaar genomen gaat u dit aardig in de portemonnee terugzien.

3. Milieuvriendelijk

Doordat een led lamp een langere levensduur heeft dan traditionele lampen hoeft u uw lampen minder snel te vervangen. Dit is leuk voor de portemonnee maar ook positief voor het milieu. Daarnaast verbruikt een led lamp zoals we hierboven al aangaven minder stroom en is die ook hierin een groenere optie dan de alternatieven.

Zitten er dan geen nadelen aan led verlichting? Helaas wel. Om over te stappen naar led verlichting zult u een investering moeten maken. De gemiddelde led lamp is aanzienlijk duurder dan traditionele vormen van verlichting. Op de lange termijn bent u echter vaak goedkoper uit doordat de lamp minder snel vervangen hoeft te worden en deze jaarlijks minder stroom verbruikt en uw energierekening dus een stuk lager uit zal vallen.