Als u uw zaken uit wil breiden naar Engeland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bepaalde gebruiken in Engeland. In dit artikel volgen een aantal gebruiken van het zakendoen in Engeland.

Taal
Ten eerste is het belangrijk dat je de taal goed spreekt én kunt schrijven. Britten hechten heel veel waarde aan schriftelijke communicatie. Alles wat besproken wordt, wordt op papier gezet. Wanneer je zelf onzeker bent over het correct schrijven van Engelse documenten, is het een idee om een vertaalbureau in te schakelen.

Ingetogen
Britten zijn ingetogen en bescheiden en zal je dus op een andere manier moeten benaderen dan bijvoorbeeld de enthousiaste Amerikanen. Begin een gesprek met kletsen over koetjes en kalfjes zoals het weer om je gesprekspartner op zijn gemak te stellen. Kijk hierna rustig hoe het gesprek zich ontwikkelt.

Kleding
Kleding is in het zakenleven van Engeland erg belangrijk. Veel bedrijven kiezen ervoor om hun werknemers een pak aan te bieden zodat er uniformiteit is. Britten zien aan het pak dat je draagt af met wat voor bedrijf ze te maken hebben. U kunt in Engeland beter overdressed dan underdressed zijn.

Relatiegeschenken
Relatiegeschenken zijn in Engeland niet gebruikelijk. Wilt u toch een geschenk aan uw zakenpartner aanbieden, let dan goed op. Wanneer een geschenk te duur is kan dit worden gezien als omkoping, en wanneer een geschenk te goedkoop is voelt uw Britse zakenpartner zich beledigd.

Houd de tijd in de gaten
Britten hechten veel waarde aan het efficiënt omgaan met hun tijd. Ze zullen daarom altijd zorgen dat ze stipt op tijd of zelfs te vroeg zijn. Zorg er dus voor dat u dit ook bent. Mocht u toch te laat komen, laat dit dan aan uw zakenpartner weten zodat hij kan beslissen of hij wil wachten of de afspraak liever wil verzetten.