Nu langzamerhand steeds duidelijker wordt dat elektrisch rijden here to stay is, kopen en leasen steeds meer mensen een elektrische auto. Veel elektrische auto’s worden geleverd met een lader voor aan een normaal stopcontact. Deze lader kan vaak maar tot 1x10A, waardoor het opladen van de auto (erg) lang duren. Het is daarom handig om een laadkabel auto voor een openbare laadpaal te kopen.

Hoe snel kan ik mijn auto laden?

De laadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van het laadvermogen van de auto, de laadpaal, de laadkabel en natuurlijk de grote van het accupakket. Alle factoren samen bepalen de snelheid, en er is altijd één beperkende factor. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de laadpaal weinig laadcapaciteit heeft of dat de laadkabel (of auto) niet op 3 fasen kan laden.

Welk vermogen laadkabel moet ik kiezen?

Het advies is om altijd een laadkabel te kopen die het laadvermogen van de auto aankan. De laadsnelheid wordt dan nooit beperkt door de laadkabel. Daarbij is het ook wel slim om alvast een toekomstbestendige laadkabel te kopen.

Veel nieuwe elektrische auto’s kunnen op 3 fase 16A (11kW) of zelf 3 fase 32A (22kW) laden. Het is daarom aan te raden om voor een laadkabel te kiezen die op 3 fasen kan laden. Zo voorkom je dat je op korte termijn weer een nieuwe laadkabel moet aanschaffen omdat die de laadsnelheid beperkt.

Welk soort laadkabel heb ik nodig?

Ten eerste is het noodzakelijk om te weten of je een Type 1 of Type 2 stekker nodig hebt om jouw auto op te laden. De nieuwe Europese standaard is Type 2, maar er zijn nog steeds een aantal merken/modellen die van een Type 1 aansluiting voorzien zijn (o.a. Fiat 500 e, Mitsubishi Outlander).

Daarbij moet je voor jezelf bepalen welke lengte je nodig hebt. De meest gangbare lengte is 4 of 5 meter, maar in sommige gevallen is 6 of zelfs 8 meter noodzakelijk.

Tot slot kun je nog kiezen uit een rechte laadkabel of spiraal laadkabel. Een rechte laadkabel is prima en daarnaast goedkoper. Een spiraal laadkabel is echter erg handig om mee te nemen, en hangt daarnaast niet steeds op grond. Voordeel is dat de laadkabel minder snel vies wordt, minder snel slijt en daardoor langer meegaat.