Geheel tegen het nieuwe groene beleid van duurzame energie in is er een verassende trend gaande. Terwijl de overheid iedereen aan de zonne- of aardwarmte bronnen wil krijgen lijkt de consument hier nu even helemaal wars van door de lage gasprijs. Nog nooit zijn er in zo’n korte tijd zoveel CV-ketels verkocht.

Hieruit kun je toch gelijk wel weer een beetje concluderen dat er geen motivatie zo goed werkt als die van de portemonnee. Daar blijkt de consument toch nog altijd het meest gevoelig voor te zijn. Deze truc werd natuurlijk ook al toegepast om diezelfde consument aan de zonnepanelen te krijgen. Met lokkertjes zoals subsidie van de overheid of de terugverdiengaranties van de fabrikanten probeerden ze mensen over de streep te trekken en van het gas af te gaan en over te stappen naar duurzame stroom.  De nieuwe energie beloofde gouden bergen maar er bleken toch nog wel wat addertjes onder het  gras te zitten.

Gasmeter verwijderen is behoorlijk duur

Om de gasmeter af te sluiten en te verwijderen zitten behoorlijke kosten verbonden. Het verwijderen van een gasmeter kost zo tussen de 600 a 700 euro per huis. Sommige aanbieders zoals Stedin bieden een lagere afsluitkosten aan als je met meerdere huizen tegelijk van het gas af gaat. Je betaalt dan al snel ‘maar’ 165,- euro. Hoe komt het toch dat dit zoveel moet kosten?  Netbeheerders beroepen zich op het recht om de hoogte te baseren op de gemiddelde kosten van vergelijkbare gevallen. 

Hierbij worden alle gemaakte kosten op de consument verhaalt. Denk hierbij aan materiaal kosten en de mankrachten die betaald moeten worden. Hier komt ook nog eens bij dat de grondslagen en de werkwijze van netbeheerders in landelijke en stedelijk gebied steeds meer uniformeren. Vroeger was je in landelijk gebied namelijk goedkoper uit dan in stedelijk gebied. Door het gelijk trekken van deze prijzen worden de lage prijzen dus ook omhoog gestuwd.

Aan oplossingen rondom dit probleem wordt gewerkt. Er zijn nu twee ideeën in omloop. De eerste is om alle burgers een energierecht te laten betalen waarmee de kosten voor het afsluiten verdeed kan worden over alle burgers. Een andere optie wordt nu al door gemeentes als Nijmegen en Amsterdam gebruikt en dat is een subsidiepot voor energie.

Je zou denken dat je dan de beter de meter kunt laten zitten en alleen het gas zelf kan laten afsluiten maar dan ben je nog steeds gebonden aan de netwerkkosten. Wat al snel 150 euro per jaar is. Een aardige valkuil dus die oude meter!

Meer informatie over de torenhoge kosten van het verwijderen/afsluiten van de gasmeter vind je in deze tweedelige docu van Radar

Nieuwbouwhuizen, zijn wel huizen zonder gas

De overheid wil graag een ommezwaai maken in duurzaamheid. Sinds 2018 mogen er geen huizen meer gebouwd worden met een gasaansluiting. De regering wil inzetten op warmtepompen en warmtenetten. Maar die ommezwaai heeft dus nog nlang niet geleid tot een daling in het gebruik van gas en de CV-ketels zo blijkt uit de laatste cijfers.

CV-ketels zijn niet aan te slepen

De geduchte tegenstanders van het overheidsbeleid is dat nog lang niet iedereen in een nieuwbouwhuis zit en de gasprijs historisch laag is. Tel daar nog eens de bovenstaande reden bij van de duren kosten van het verwijderen van een gasmeter en je snapt waarom veel mensen nog maar wat graag de oude ketel willen vervangen en voor die laatste jaren een nieuwe CV-ketel installatie in huis willen hebben.