Ventilatie is prachtig en behoorlijk nuttig, maar laten we eerlijk wezen. Je wilt er niet de hele dag naar hoeven kijken. Ventilatie is niet mooi en daar is het natuurlijk ook helemaal niet voor bedoelt. Wanneer je een industriële inrichting hebt kan ventilatie nog wel enigszins bij het design passen, maar voor alle andere gevallen zou ik persoonlijk niet constant tegen ventilatie aan willen kijken.

Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet en kun je ventilatie tegenwoordig prachtig verbergen. Je kunt ervoor kiezen om je ventilatie totaal in de muur te plaatsen, je kunt kiezen voor dakdoorvoeren of bijvoorbeeld een prefab schoorsteen. Het grootste probleem met al deze oplossingen is echter dat er meer dan één verbouwing voor nodig is. Om die reden zijn er dakventilatoren in het leven geroepen. Deze ventilatoren plaats je, zoals de naam al zegt, op het dak.

Beredenering dakventilatoren

Dakventilatoren zijn grote beestjes, die op ieder dak geplaatst kunnen worden. De keuze uit dakventilatoren baseer je op een aantal variabele en is per situatie totaal verschillend. Het hele doel van dakventilatoren is om het oog zoveel mogelijk te ontlasten bij ventilatie installaties. Zoals ik al zei is ventilatie namelijk niet de mooiste optie en wil je ventilatie zoveel mogelijk wegwerken. Het effectiefst is dat natuurlijk op het dak, want laten we eerlijk wezen wie kijkt er nou ooit op het dak.

Kies de juiste ventilatie

De keuze uit dakventilatoren is groot, daarom is het soms lastig de beste keuze te maken. De juiste keuze voor dakventilatoren moet je niet af laten hangen van een aantal toevalligheden. Wanneer je de verkeerde stappen zet in de aanschaf van je nieuwe ventilatie kan dit je duur komen te staan. Er moet altijd wat verbouwd worden om totaal nieuwe ventilatie te installeren en daarom kun je het beste de keuze maken samen met een specialist op dit gebied. Het af laten hangen van een ‘misschien’ kan je duur komen te staan. Mijn advies is dan ook wanneer je kiest voor dakventilatoren, om altijd eerst advies aan te vragen bij een echte luchtverdeeltechniek specialist.