Faalangst kan iemand zijn leven op negatieve manier beïnvloeden. Zo’n 15 procent van de Nederlandse volwassen bevolking heeft last van faalangst die voor psychische en sociale problemen kan zorgen. Faalangst wordt veroorzaakt door negatieve gedachten die je niet meer uit je hoofd krijgt. Negatieve gedachten die je vertellen dat je het niet kan, het niet lukt of je iets doms gaat doen of zeggen. Die gedachten kunnen leiden tot het niet nemen van bepaalde risico’s, projecten ontwijken en altijd zitten in een onderdanige rol. Stoppen met stressen is geen optie, want daar kunt je niets aan doen. Stress is niet per definitie verkeerd, want dat heb je soms ook nodig voor concentratie en prestatie. Het moet echter niet doorslaan in angst. Het kan verstandig zijn om een life coach te bezoeken, maar voor nu geven je alvast vier tips om faalangst te bestrijden.

1.    Stel jezelf kritische vragen

Begin met het opschrijven van de faalgedachten. Kijk hier kritisch naar en vraag je vervolgens af of het echt klopt en wat je ermee bereikt. Waar komen de gedachten vandaan? Als je erachter bent gekomen waar de gedachten vandaan komen, herschrijf jezelf dan met nieuwe gedachten. Geef jezelf complimenten over het werk dat je hebt gedaan en de beslissingen die je hebt genomen en schrijf ze op.

2.    Blijf proberen

Ga ervanuit dat je vaak gaat vallen, maar sta elke keer weer sterker op. Doe je dingen met plezier, anders stop ermee.

3.    Sterktes en zwaktes

Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Breng beide kanten in kaart en wordt zelfbewuster. Probeer alles positief te benaderen en ga op zoek naar de goede dingen van de zwakke kant. Ben je bijvoorbeeld perfectionistisch, dan betekent dat je passie hebt voor de dingen die je doet en niet snel opgeeft.

4.    Oog op de toekomst

Kinderen die leren lopen, leren dit niet door de hele tijd stil te staan bij het vallen. Ze kijken naar hun ouders die lopen en zien de stappen die ze zelf maken. Deze houding moet je hebben om van je faalangst af te komen. Heb alleen maar oog voor je doel en kijk niet teveel achterom. Sta stil bij de successen en niet bij de fouten.