Je hebt onveilige seks gehad en kampt nu met bepaalde klachten waar je een onzeker gevoel over hebt. Misschien heb je op het internet gezocht of van iemand gehoord dat dit misschien zou kunnen wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel een soa. Het is belangrijk om actie te ondernemen zodat je snel weet of hier sprake van is of dat je klachten misschien ergens anders mee te maken hebben. Mocht er sprake zijn van een soa, dan kan dit zich ook nog eens uiten in veel verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van chlamydia of gonorroe. Verschillende geslachtsziektes brengen ook nog een verschillende klachten met zich mee en ook per geslacht verschillen de symptomen. Daarnaast is het mogelijk om klachtenvrij een seksueel overdraagbare aandoening met je mee te dragen, dus is het aan te raden altijd je klachten in de gaten te houden!

 

Chlamydia – de symptomen

Zoals hierboven al kort wordt benoemd kunnen de symptomen heel erg per persoon verschillen. Vaak ontstaan de klachten na enkele weken, maar zelfs na dagen is dit al mogelijk. Het gevaarlijke is ook dat je niet door kunt hebben dat je dit met je meedraagt en je daarom andere mensen kunt besmetten zonder dat je het weet. Als je veel verschillende bedpartners hebt of een vermoeden dat je recente bedpartner dit wel heeft, is het altijd verstandig om jezelf te laten checken bij de huisarts. Tegenwoordig kan je je ook anoniem laten testen of chlamydia of andere geslachtsziektes. De test krijg je dan thuis opgestuurd en deze stuur je terug naar het lab. De uitslag ontvang je dan binnen enkele dagen. De symptomen van deze geslachtsziekte zijn bijvoorbeeld bloed bij het plassen, buikpijn, keelpijn of veranderende afscheiding.

 

Meer informatie

Voor meer informatie is het van groot belang om contact op te nemen met je huisarts of een andere specialist zodat je voorzien wordt van juiste informatie en adviezen!