Het is zeer gebruikelijk om bepaalde onderhoudswerkzaamheden te omschrijven in een zogenaamd RAW-bestek. Het mooie van dit systeem is dat het gebaseerd is op het huidige stelsel die aanbestedingen in zijn werk laten gaan. Deze is vastgesteld in de elementen van de aanbesteding die in de UAV staan. Dit staat voor Uniforme Administratieve voorwaarden en dit is tegelijkertijd een gelijkwaardigheid van contactpartners. Opdrachtgever en een aannemer hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid, maar dit komt samen in dit bestek en daarmee kunnen zij samen onderhandelen over de opdracht.

De eeuwigdurende strijd van het RAW-bestek

Het voornaamste voordeel van een RAW-bestek is dat deze gekoppeld is aan een stelsel van administratieve voorwaarden. Ook komen hier juridische en technische aspecten bij kijken. De eeuwigdurende strijd is tussen dit bestek of een werkomschrijving. Slechts bij een klein aantal projecten wordt er nog gekozen voor een werkomschrijving. Wij passen deze werkwijze bijvoorbeeld alleen nog maar toe bij de aanleg van speelplaatsen in de natuur. Dit zijn projecten die eigenlijk haast niet volgens een standaard te beschrijven zijn. Wanneer je weet wat je wilt doen is een bestek als deze de beste optie. Hierin is namelijk besproken wat voor jou het best kan werken. Naast een bestek als deze is een turn-key uitvraag ook een programma die aan veel eisen kan voldoen. Deze methode hebben wij de afgelopen jaren zo ontwikkeld dat deze de eisen en vraagspecificatie een betere keuze gaat vinden.

Van laagste prijs naar beste deal

Vroeger werden projecten omtrent RAW-bestek alleen verkocht via de laagste prijs. Gelukkig is dit lang niet altijd meer van toepassing. Vaak worden er nu project gegund op basis van de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Dit is een voordeel voor u en voor ons. Wij verkopen u graag de beste kwaliteit als het gaat om bestek van landschap. Voor meer informatie over ons, verwijzen we u door naar de website.