Van een woest grungenummer tot een gevoelige folksong. Van een verfijnd klassiek stuk tot een gezellige bluesimpro. De gitaar is geschikt voor bijna elke muziekstijl. En met maar vier akkoorden breng je een eindeloos repertoire aan popliedjes binnen je speelbereik.

Dezelfde liedjes

Een voorbeeld voor deze vier akkoorden is de bekende combinatie C, Am, F, G. Een andere veelgebruikte mogelijkheid is: A, Fis mineur D, E en. Dezelfde liedjes kunnen gespeeld worden met deze verschillende akkoorden reeksen, omdat de onderlinge afstanden van de akkoorden nog steeds gelijk zijn. Pas wel de toonhoogte van je zang aan, of gebruik een capo.

Clocks

De meeste liedjes zijn bespeelbaar met deze akkoorden, maar natuurlijk bestaan er variaties. Voor sommige liedjes zijn meer akkoorden nodig en voor andere liedjes hoeven maar drie of soms zelfs twee akkoorden te worden gebruikt. Luister eens naar Coldplay’s Clocks, dat van het begin tot het einde slechts drie dezelfde akkoorden herhaalt.

Voordelen

Toegegeven: de beginnende gitarist heeft het niet altijd makkelijk. Striemen in je vingertoppen en krampen in je linkerhand zijn niet vreemd als je net gitaar leert spelen. Maar naast het indrukwekkende oeuvre dat plotseling binnen je bereik ligt heeft de gitaar nog andere grote voordelen. Je kunt hem gemakkelijk meenemen naar de camping of de school van je kinderen, hij hoeft niet duur te zijn en de warme gitaarsound is niet luid. Geen matrassen tegen de muren, niet hoeven stoppen na tienen vanwege de buren.

Lekker leren

Behelpen is het toch vooral tweedehands gooi-en smijtgitaar, zeker als er bijvoorbeeld door vocht een kromming in de hals zit. Maar voor slechts een paar honderd euro schaf je een akoestische gitaar aan die lekker in de hand ligt. Zodat je zonder onnodige pijn en met een goed geluid je favo songs kan leren bespelen.