Hij is misschien niet zo nauwkeurig als de moderne microscopen van tegenwoordig, maar hij werkt net zo goed als de allereerste microscoop die ooit is uitgevonden door Anthony van Leeuwenhoek. Deze microscoop van papier is dan ook niet ontworpen als laboratoriuminrichting, maar zal gebruikt worden voor educatie over gezondheidszorg.

goedkope versie

De microscoop is uitgevonden door de biofysicus Manu Prakash. Tijdens een bezoek aan een onderzoeksstation in Thailand kwam hij erachter dat niemand de moderne microscoop durfde te gebruiken, omdat hij zo duur was. Hier moest een oplossing voor zijn. Uiteindelijk kwam Prakash met een hele goedkope versie: de Foldscope. De Foldscope is van papier met een plastic lens. Verder bevat de microscoop nog een lens, een magneetje en een led-lichtje. Het product kan uiteindelijk aan de smartphonecamera vastgemaakt worden. De Foldscope kost slechts een dollar.

Revolutie

Deze simpele versie van een microscoop moet zorgen voor een revolutie in de gezondheidszorg en de educatie. Alhoewel het de vraag is of de Foldscope wel nauwkeurig genoeg is om gebruikt te worden in de gezondheidszorg. Het product is de ideale uitkomst om te gebruiken in ontwikkelingslanden om op deze manier mensen toch de kans te bieden gebruik te maken van deze technologie. Waar de Foldscope wel een uitkomst voor is, is het gebruik ervan op scholen. Op deze manier kunnen kinderen hier al kennis over opdoen op een leuke, leerzame manier. De microscoop is namelijk alleen te gebruiken om kleine insecten en enkele bacteriën te kunnen zien.

Of de Foldscope van Manu Prakash echt door zal breken, is nog maar de vraag. Wel is het een zeer knappe uitvinding met veel potentie. Voor weinig geld kan op een simpele en vooral leuke manier aan kinderen geleerd worden dat er meer zit achter de wereld die ze werkelijk kunnen zien.