Je bent in verwachting en kunt niet wachten om jouw kindje in de armen te nemen. Tijdens deze negen maanden van voorpret, kun je bij de verloskundige het hartje horen. Het is een magisch geluid. Kun je geen genoeg krijgen van dit geluid? Dan kun je ook zelf naar het hartje luisteren met een doppler. Hoe het werkt en of het veilig is? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een doppler?

Een baby doppler is een compact apparaat dat geluidsgolven kan opvangen vanuit jouw lichaam. Plaats eenvoudig het toestel op de buik en je kunt middels speakers of koptelefoon naar het hartje van jouw kind luisteren. Je kunt dit apparaat pas gebruiken vanaf het moment dat je 12 weken zwanger bent. Het kindje ligt dan boven het schaambeen en er zit geen bot in de weg.

Net als bij de verloskundige?

Is het gebruik van dit apparaat hetzelfde als wanneer je een echo krijgt en het hartje kunt horen bij de verloskundige? Nee, de verloskundige maakt gebruik van een apparaat met veel meer geluidsgolven. Je kunt het bij de verloskundige daarom veel beter horen. Daarnaast is een getrainde hand nodig om het hartje te kunnen vinden voor het beste resultaat.

Zijn dopplers veilig?

De meningen over dopplers lopen uiteen. De een meent dat het geen kwaad kan om dit apparaat te gebruiken, de ander is minder positief vanwege het gebrek aan onderzoek naar de doppler. Het opwekken van geluidsgolven kan zorgen voor veel onnodige stress voor de baby. Er zijn geen officiële redenen waarom je dit apparaat niet zou kunnen gebruiken, maar er wordt aangeraden om dit apparaat met mate te gebruiken.

De hartslag van jouw baby horen is wonderlijk. Je kunt het nu ook zelf horen dankzij dit unieke apparaat. Voor meer informatie over baby dopplers en een mooi overzicht van beschikbare apparaten, neem een kijkje op Hulp bij je Zwangerschap.nl.