Waarom geven loterijen aan goede doelen?

Wie kent het niet, een uitzending van een loterij waarbij de winnaar zegt vooral mee te hebben gedaan om de goede doelen te steunen. Dit zal vast nooit helemaal waar zijn want dan had die persoon de inleg wel direct aan een goed doel gegeven. Het is natuurlijk wel een mooie manier om mee te doen met een loterij en ook nog eens een goed doel te steunen. Maar waarom geven loterijen nou zoveel geld uit aan goede doelen?

Goede doelen trekt deelnemers

Ook zal het niet de enige reden zijn maar deelnemers vinden het vaak prettig dat een loterij ook een deel van de opbrengst afdraagt aan goede doelen. Bijvoorbeeld bij de Vriendenloterij worden kleinere goede doelen gesteund. Je kunt bij de Vriendenloterij zelfs ook zelf goede doelen aandragen. Het is dus vooral het gevoel dat mensen geeft dat ze ook hun steentje hebben bijgedragen aan goede doelen. Dat ze ook nog eens kunnen winnen is een hele prettige bijzaak.

Loterijen zijn verplicht goede doelen te steunen

Het lijkt heel nobel van loterijen om goede doelen te steunen, Hiermee identificeren ze zich dan ook nadrukkelijk en willen doen overkomen dat ze vooral daar mee bezig zijn. In uitzendingen van de Postcode Loterij zie je ook vaak filmpjes te zien die je overhalen om direct mee te gaan spelen, er wordt ingespeeld op je gevoel. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het natuurlijk enorm goed is dat er zo geld wordt verzameld voor goede doelen. De goede doelen zouden anders veel minder inkomsten hebben en zo zou er ook veel minder geld beschikbaar zijn voor mensen die de hulp echt nodig zijn.

Welke goede doelen profiteren hiervan?

De loterijen in Nederland hebben dit goed verdeeld, ze geven elk aan een anders soort goed doel een deel van hun omzet. De Postcode Loterij geeft bijvoorbeeld aan grote en bekende goede doelen zoals Artsen Zonder Grenzen. De Vriendenloterij geeft weer meer aan kleinere en locale stichtingen waar de Bankgiroloterij vooral culturele goede doelen steunt. De Lotto geeft weer een deel weg aan de sport in Nederland en de staatsloterij komt vooral ten goede aan de staat.