De nieuwe belastingregels voor auto’s wordt wederom uitgesteld naar halverwege 2015. Dit laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten. Het gaat om de belastingregels met betrekking tot het bijtellingsysteem.

Autobrief II

De zogenoemde Autobrief II zou eigenlijk al binnen enkele weken verschijnen volgens staatssecretaris Wiebes. Hierin zouden alle toekomstplannen voor deze sector beschreven worden. Het originele plan was  om voor de zomer deze plannen al concreet op tafel te hebben. Gisterenavond kwam hij echter terug op de plannen en liet hij schriftelijk aan de Tweede Kamer weten dat de plannen zijn uitgesteld naar volgend jaar. Dan zal er een brief verschijnen waarin de autobelastingen beschreven worden in het kader van de herziening van het belastingstelsel. Hierover wil hij alvorens spreken met politieke partijen en een aantal maatschappelijke organisaties.

Vervroegde aankondiging overgangsmaatregel

Staatssecretaris Wiebes kon wel alvast zeggen dat er een overgangsmaatregel zal komen voor mensen die nu een verlaagd bijtellingspercentage voor de auto betaalt. De verlaagde bijtelling gold voor mensen die duurzame auto’s reden, maar daar komt in het jaar 2016 helaas een eind aan. De autobrief zal niet voor die tijd klaar zijn, vandaar de vervroegde aankondiging van de overgangsmaatregel.

Inhoud autobrief II

In de autobrief zal volgend jaar, naast de overgangsmaatregel, ook beschreven worden op welke manier hij minder categorieën voor de bijtelling wil introduceren. Daarnaast vindt Wiebes dat het systeem minder afhankelijk moet worden van CO2. Ten slotte, niet geheel onbelangrijk, zal de staatssecretaris in zijn plan beschrijven hoe hij ervoor wil zorgen dat wagenparken in Nederland toch duurzaam blijven. De staat zal in 2016 namelijk minder belastinggeld afstaan dat nu wel wordt geïnvesteerd in wagenparken om zuinig rijden te stimuleren. Ook particulier leasen kan een stuk duurder uitvallen hierdoor. Er zullen daarom goede, creatieve en concrete plannen op tafel moeten komen en die taak is niet makkelijk. Het komt daarom niet geheel als donderslag bij heldere hemel dat de autobrief nogmaals wordt uitgesteld.