Wanneer je veel sport en daarbij bewust de focus legt op één specifieke sport dan bestaat de kans dat er een onbalans in het lichaam komt. Spieren hebben altijd een tegenhanger in het lichaam. Denk aan de biceps die je arm buigt en de triceps die je arm daarna weer strekt. Wanneer je alleen je biceps zou trainen en nooit je triceps dan heb je een onbalans in je arm. Zo’n onbalans kan weer tot blessures leiden. Wanneer je veel zwemt dan train je bepaalde spieren meer dan andere spieren. Krachttraining kan een zwemmer ondersteunen om deze onbalans te voorkomen en het voorkomt op die manier blessures.

Krachtoefeningen voor zwemmers

Krachttraining voor zwemmers kan heel specifiek op maat bemaakt worden. Je weet namelijk al welke spieren goed getrained worden en welke dan mogelijk achterblijven. Afhankelijk van of je een lange afstandszwemmers bent of juist sprint zijn de krachtoefeningen ook weer anders. Voor sprinters kan extra explosiviteitstrainingen worden toegevoegd. Denk hierbij aan box jumps of de clean. De gezondheid van het schoudergewricht is bij zwemmen ook van groot belang. Een aantal rotatie oefeningen voor de schouders is aan te raden voor elke zwemmer.

Krachttraining voor zwemmers die niet heel fanatiek zijn

Als je niet heel fanatiek zwemt denk je misschien dat krachttraining niet noodzakelijk is. Dit is echter een verschil, juist voor beginnende zwemmers of zwemmers die niet heel regelmatig zwemmen kunnen de juiste oefeningen een wereld van verschil maken. Een sterke core kan bijvoorbeeld helpen aan een goede, horizontale ligging in het water. Dus al dat planken gaat je zeker helpen in het zwembad.

Andere manieren van krachttraining voor zwemmers

Naar oefeningen die je met gewichten in de sportschool kan uitvoeren zijn er voor zwemmers nog andere mogelijkheden om kracht op te bouwen. Zo kunnen zoomers je helpen om meer kracht op te bouwen in je benen en paddles doen dit voor je armen, schouders en rugspieren. Wanneer je met een plankje zwemt kan je ook eens proberen om deze dwars op het water te zetten en dan je kick oefeninen te doen. Hiermee zorg je voor een echte krachtsinspanning voor je benen.