Samen spelen is samen delen

Tegenwoordig gaat ‘gebruik maken van’ boven het ‘bezitten van’.
Vooral jongeren kiezen liever voor de term ‘unlimited’ maar dan wanneer het hun uitkomt.
Een auto verhuren wanneer je hem in het weekend niet nodig hebt, zorgt ervoor dat de auto niet onnodig stil staat. We leven tegenwoordig in een shared economy. We delen, huren en gebruiken wanneer we iets nodig hebben. Een win-win situatie voor beide meewerkende partijen.

Shared economy

De shared economy is ontstaan uit het feit dat we veel van onze producten slechts in een klein tijdsbestek gebruiken. Het is zonde om je dure auto de helft van de week in de garage te laten staan. Tegenwoordig zijn diverse sites die je helpen bij het verhuren van je auto aan mensen die bij jou in de buurt wonen. Een laptop huren van iemand die zijn laptop alleen maar doordeweeks gebruikt terwijl jij juist op zoek bent naar een laptop voor in het weekend? Je ziet het steeds meer. De trend wordt versterkt door duurzaamheidskwesties, de crisis die heerste een paar jaar geleden en door de toegenomen technologische mogelijkheden.

Jongeren zetten de toon

Tieners, studenten en young professionals zijn de trendsetters in dit verhaal. Zij hechten veel minder waarde aan bezit van bepaalde producten zoals een wasmachine of koelkast. Ze huren liever met een aantal vrienden een wasmachine voor in hun studentenhuis dan dat ze een dure aankoop doen. Geef ze eens ongelijk. Het gaat tenslotte om het gebruik of het eindresultaat. Als je bier maar koud staat en je kleren schoon zijn. Hoe dat maakt niet, als het maar gebeurd en dan het liefst tegen een lage prijs.

Van bezit naar gebruik

De consument heeft tegenwoordig niet meer behoefte aan nog meer spullen. Tegenwoordig willen, jongeren, jonge gezinnen en early adopters juist service, gemak, zekerheid en flexibiliteit. Thomas Rau scheef over het einde van bezit in zijn boek Material Matters. Hij maakt zich al jaren sterk voor nieuwe verdienmodellen op basis van gebruik in plaats van eigendom. Geen gedoe meer met leveranciers en contracten. Tegenwoordig zetten steeds meer bedrijven de stap naar ‘huren’ of ‘leasen’. Vrijwel alle producten zijn verhuurbaar. Misschien is het in de toekomst wel mogelijk om een abonnement op de nieuwste mode te hebben.