Mozaïek wordt steeds vaker gebruikt om muren op te fleuren. Zowel in de badkamer als in de keuken binnen een woning komt mozaïek vaak voor. Benieuwd hoe je mozaïek het beste kan plaatsen? Lees het in dit artikel.

 

De benodigdheden

Ten eerste zijn er natuurlijk verschillende gereedschappen nodig om mozaïek tegels te zetten, zoals: tegellijm, een bouwplaat, mozaïektegels, poetsdoeken, een getande lijmspatel en een emmer. Rubi is een gereedschapsmerk dat door veel professionele tegelzetters gebruikt wordt. Deze producten zijn te koop in de Rubi shop.

 

Zorg voor een vlakke ondergrond

Het is natuurlijk van belang dat de ondergrond waarop je de mozaïek wilt plaatsen vlak is. Plaats op de plek waar de mozaïek geplaatst dient te worden een onderlaag zodat de ondergrond vlak wordt.

 

Breng lijm aan op de muur

Breng vervolgens een lijmlaag aan op de zojuist geplaatste onderlaag. Doe dit met een lijmkam met een vertanding van ongeveer 3 mm. Let op: breng de lijm gelijkmatig aan.

 

Plaats de mozaïekmat

Na het lijmen van de muur kan de mozaïekmat (te koop bij winkels als Praxis) op de lijm geplaats worden. Druk vervolgens de tegels aan met een rubberen lat. Gebruik je geen mozaïekmat maar wil je zelf gaan mozaïeken? Koop dan verschillende tegels naar keuze en sla deze in stukken. Tip: wikkel ze eerst in een handdoek voor de veiligheid. Plaats de gebroken tegels vervolgens op de lijm op de muur.

 

Voegen

Nadat de tegellijm is opgedroogd wordt het tijd om te voegen. Breng de voeglijm met een voeglat aan op de tegels en strijk met de voeglat de lijm in de voegen.

 

Schoonmaken

Zijn de voegen mat en licht geworden? Dan is het voegsel mooi opgedroogd. De tegels kunnen nu schoongemaakt worden. De mozaïekwand is klaar!

 

Veel succes en vooral veel plezier met het zetten van de mozaïek tegels! Maak er wat moois van!