Een auto wassen kan op verschillende manieren. Zo heb je wasboxen, wasstraten en kun je de auto met de hand wassen. Het wordt erg vaak verkeerd gedaan, waardoor je de lak van je auto kunt beschadigen. Dit is erg zonde. Hier vind je tips om je auto goed te wassen, zonder je lak te beschadigen.

Het ligt er net aan hoe vuil de auto is of misschien is het zelf nodig om over te gaan tot polijsten in plaats van slechts wassen. Dit kun je zelf doen of je kunt dit bij een autobedrijf laten doen.

Vuil verwijderen

De reden waarom je je auto wil wassen is omdat hij vies is en je hem schoon wil hebben. Je begint altijd door met een hogedrukreiniger het vuil eraf te spuiten. Deze zijn te vinden bij wasboxen bij tankstations. Of je kunt dit thuis doen met je eigen hogedrukreiniger. Op die manier glijdt vuil en zand eraf en laat vogelpoep bijvoorbeeld los.

Wanneer al het vuil eraf is, kun je met een emmer (gevuld met lauwwarm water en een scheutje autoshampoo van goede kwaliteit) en spons of auto washand de auto in gaan soppen.

Spuit met de hogedrukreiniger met een boog / hoek van boven naar beneden. Zo spuit je al het vuil eraf, in plaats van naar boven. Wel zo efficiënt!

Was met de hand

Was je auto altijd met de hand! Dit houdt in dat je met een hogedrukreiniger je auto afspuit, insopt met een spons of washand voor auto’s en vervolgens de auto wéér afspoelt met de hogedrukreiniger en daarna droog maakt met een goede doek.

Je begint het wassen met de bovenkant van de auto. Dit doe je door eerst de ramen te drogen en vervolgens het dak, motorkap, kofferklep en daarna de portieren. De bumpers, onderkant van de deuren en velgen doe je als laatst. Hier zit vaak het meeste vuil, wat niet in je spons wil hebben tijdens het wassen.

Gebruik nooit een wasborstel, aangezien hier vuil en zand van o.a. voorgaande auto’s in zit. Dit zorgt voor krassen en beschadigingen aan je auto. Het is niet altijd direct te zien op je lak, maar het tast wel degelijk je lak aan. Je lak wordt doffer en gaat meer (kleine) krasjes krijgen.