Het is midden in de zomer en velen van ons hebben de neiging om meer van de zachtere witte wijnen te drinken als we ontspannen op onze terrassen of patio’s.  Zowel Pinot Grigio als Pinot Gris zijn beide gemaakt van dezelfde druivensoort. Pinot Gris is ontstaan ​​in de Elzas in Frankrijk. Pinot Gris is de naam van de druif in Frankrijk (gris betekent “grijs”). Pinot Grigio is de Italiaanse variant van deze wijn. De wijnen kunnen vergelijkbare smaakprofielen hebben, maar hebben ook kleine stijlverschillen, afhankelijk van waar en hoe ze zijn gemaakt.

  • Italiaanse variant (Pinot Grigio): Meestal volledig droog, fris en licht van smaak met citrusaroma’s in de neus.
  • Franse variant (Pinot Gris) : Kan veel rijker, voller, vlezig en soms zoet zijn.
  • Amerikaanse variant van de Pinot Grigio : Heeft vaak overdreven fruitsmaken en minder zuur dan Europese wijnen.

Algehele smaak- en smaakprofiel
Pinot Grigio is droog, licht tot vol van smaak met aroma’s van citroen-limoen, peer en steenfruit zoals perzik en abrikoos. Er kunnen ook geuren zijn van amandel, kruiden of kamperfoelie. Smaken variëren van meloen tot groene appel; sommige bieden citrusvruchten. Typisch zorgt de gemiddelde tot hoge zuurgraad ervoor dat de wijn niet te zoet wordt. Pinot Grigio heeft weinig tannines en heeft de neiging een slankere lichaamsstijl te hebben als hij in Italië wordt gemaakt. Dezelfde druif in Duitsland, Frankrijk en andere nieuwe wereldgebieden is vaak wat voller en rijker van smaak.

Pinot Blanc Wijn
Pinot Blanc is een witte wijndruif die wordt gebruikt om een ​​droge Franse wijn met dezelfde naam te maken. De druif is een witte mutatie van de Pinot Gris (dat ook weer een mutatie is van Pinot Noir) die zijn oorsprong vindt in Bourgondië, Frankrijk. Pinot Blanc-druiven kunnen worden gebruikt om stille, mousserende en zoete dessertwijnen te maken. Afhankelijk van hoe Pinot Blanc wordt gemaakt, kan het licht en verfrissend zijn of eikenhout en vol van smaak. Het heeft sterke aroma’s met hints van appel en amandel en kan een gemiddeld tot hoog alcoholgehalte hebben.

Pinot Blanc Smaak en Profiel
Pinot Blanc-wijn lijkt erg op de Chardonnay omdat hij droog en medium tot vol van smaak is met heldere smaken. Het is typisch hoog in zuurgraad, zoals Chardonnay. Vanwege de hoge zuurgraad kan het een zuur tot scherp profiel hebben, afhankelijk van hoe het is gemaakt. Na rijping op eikenhout kan de wijn een romig, gestructureerd mondgevoel krijgen.

Wijn spijs combinaties
Pinot Gris is een aromatische en veelzijdige wijn die perfect past bij veel verschillende gerechten. Met zijn hoge zuurgraad, citrusaroma’s en hints van zoetheid past het perfect bij een breed scala aan gerechten, waaronder pittige gerechten.

Bij het combineren van wijn met de gerechten is het belangrijk om na te denken over de volgende kenmerken van de wijn:

  • Het zoetheidsniveau – maakt het een goede keuze voor pittig eten.
  • Medium body & olieachtige textuur van de wijn – maakt het mogelijk om hem te combineren met zwaardere gerechten.
  • Pittige aroma’s – combineer het met smaakvolle gerechten met kruiden en/of honing
  • Pinot Gris moet altijd vers worden geserveerd omdat het de smaken van de wijn versterkt. De ideale serveertemperatuur voor Pinot Gris is 9-13°C.
  • Pinot Grigio past goed bij gerechten zoals gegrilde garnalen, schaaldieren, mosselen, oesters, kokkels, verse groenten, salades en lichte voorgerechten.

De complexiteit en rijkdom van Pinot Gris zal opgewassen zijn tegen een steviger gerecht zoals hartige vis in roomsaus, varkensvlees, eend, kip of kalkoen als hoofdgerecht. Aan de zijkant kun je greens, gegrilde courgette, spruitjes of gekruide broccoli toevoegen.

Pinot Blanc past goed bij geroosterde kip, salades met citrusdressings, milde kazen en zeevruchten en pasta met zuurgraad of romige sauzen.

Door de populairiteit van de Pinot Grigio zijn er veel meer verschillende en goedkopere wijnen hiervan op de markt gekomen. Als je een betere Pinot Grigio wijn wilt proeven koop dan een fles wijn boven de €6. Goedekope Pinot Grigio doet echt afbreuk aan de kwaliteit en de smaak ervan. Als je deze wijnen nog niet hebt geprobeerd, zou je dat zeker moeten doen. Ze passen zeker goed bij het voedsel dat we graag eten in de zomer en een middag op het dek of terras.