Hutspot is altijd lekker, vrijwel iedereen lust het. Het klassieke hutspot recept wordt dit keer uitgebreid met extra groenten, namelijk prei en knolselderij. De hutspot krijgt hierdoor wat meer smaak en pit. Ook is hierbij de klapstuk vervangen, door de runderlapjes ofwel sudderlapjes.

Hutspot met knolselderij en prei Ingrediënten

Voor een grote pan hutspot, voor 4 tot 6 personen

  • 750 gram winterwortel, in stukjes gesneden
  • 500 gram kruimige aardappelen, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
  • 2 preien, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
  • 500 gram knolselderij, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • 600 tot 800 gram runderlappen (doorregen) – in grove blokjes gesneden
  • 75 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 5 dl. warm gemaakte runderbouillon, vers gemaakt of gemaakt van 1 runderbouillonblokje
  • eventueel: een stukje foelie en/of een blaadje laurier, voor wat extra smaak
  • zout en peper naar eigen smaak toe te voegen

 Recept

  • Snijd de runderlappen in stukjes en bestrooi deze met wat zout en peper
  • Wentel het vlees licht door de bloem
  • Zet de braadpan op het vuur en laat hierin de boter
  • Bak het vlees hierin in ongeveer vijf minuten op redelijk hoog vuur rondom bruin
  • Schenk hierna de warme bouillon erbij, zodat het vlees net onder staat
  • Voeg als optie het blaadje laurier en/of het stukje foelie toe – of sla deze stap over
  • Laat hierna de bouillon aan de kook komen, zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het vlees in 2 tot 2,5 uur sudderen, totdat het goed gaar is
  • Controleer de pan met het vlees wel met enige regelmaat, zodat het vlees niet te droog komt te staan, voeg in dat geval wat bouillon (of water toe)
  • Zet ongeveer een half uur voor het einde van de baktijd van het vlees een grote pan met een laagje water op en breng deze aan de kook
  • Doe hierin de stukjes aardappel, de wortels, de knolselderij en de prei
  • Kook de groenten en de aardappelen in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar
  • Giet hierna deze pan af en stamp deze met de pureestamper tot een grove puree
  • Breng hierna de hutspot op smaak met wat zout en/of peper
  • Schep hierna de hutspot met knolselderij en prei op grote borden
  • Voeg het vlees toe en wat jus

Hutspot met knolselderij en prei Tip

  • Het is ook heel lekker om de pan met het rundvlees en de jus direct op tafel te zetten, zodat alle eters zelf kunnen bepalen hoeveel vlees of jus zij willen