Je hebt besloten om je tuin anders in te richten, of je zit er over na te denken. Je hebt al een aantal mogelijkheden gezien, maar je vindt een mooie grasmat in de tuin toch het mooiste. Maar, hoe krijg je gras in de tuin? Welke mogelijkheden zijn er allemaal en hoe gaat dit in zijn werking? Kies je voor het planten van graszaad of laat je graszoden in de tuin leggen? Wat zijn graszoden eigenlijk en wat zijn hier de voordelen van?

 

Graszoden, wat zijn dat?

Graszoden zijn lange, dunne plakken gras. Deze plakken gras hebben een sterke wortellaag, een laag aarde en een laag die bestaat uit grassprieten. Het kweken van graszoden duurt lang, maar liefst 12 tot 14 maanden. Na deze periode worden de graszoden geoogst. Het is namelijk heel erg belangrijk dat de wortels van de graszoden sterk genoeg zijn, omdat de wortels op een ander stuk grond door moeten groeien. Graszoden worden op hele grote oppervlaktes gekweekt. De prijs varieert heel erg, er zijn namelijk verschillende soorten graszoden. Dit hangt af van de kleur, kwaliteit en leeftijd van het gras. De kosten van graszoden worden altijd per vierkante meter berekend. Verschillende prijzen zijn bijvoorbeeld te vinden bij Graszodenkopen, een leverancier van graszoden. 

 

Voordelen van graszoden

Graszoden in de tuin brengen erg veel voordelen met zich mee, vergeleken met het planten van graszaad. Ten eerste, wanneer de graszoden gelegd zijn ligt er al direct een prachtige grasmat in de tuin. Het gras hoeft niet te ontkiemen en te groeien. Ten tweede, vogels eten graszaad op. Vogels kunnen gemakkelijk de graszaadjes uit de grond halen, waardoor je een oneven oppervlak van gras krijgt. Dit is bij het leggen van graszoden niet het geval. Ten derde, onkruid maakt weinig kans. Dit komt door de sterke wortellaag van de graszoden, onkruid groeit hier niet doorheen. De sterke wortellaag zorgt ook voor een strakke en gelijkmatige grond. Tot slot, het is vrijwel altijd mogelijk om graszoden te leggen. Het leggen van graszoden is niet seizoensgebonden, wat bij graszaad wel het geval is.