Fazanten houden

Fazanten zijn fantastische siervogels, maar fazanten houden komt met een gebruiksaanwijzing. De fazant is een bekende vogel in Nederland, en het is tevens een van de bekendere in het wild levende hoenderachtigen. Wilt u fazanten houden, dan is het aan te raden uzelf van tevoren goed in te lichten over het gedrag van fazanten en de geschikte voeding. Per soort fazant verschilt het gedrag, dus u dient verantwoord te werk te gaan tijdens het samenstellen van uw groep fazanten.

 

Hoe gedragen fazanten zich?

Het gedrag van fazanten verschillen per soort, maar over het algemeen zijn alle hanen van iedere soort erg agressief tegenover hun soortgenoten tijdens de paartijd. Wanneer u een groep fazanten samenstelt is het sterk aan te raden één haan samen te plaatsen met meerder hennen. Op deze manier kan de haan zijn krachten verdelen.

 

Meerdere hennen en hanen bij elkaar zetten is absoluut geen goede optie, aangezien dit tot vechtpartijen gaat leiden. Dit is natuurlijk het laatste wat u en uw fazanten moeten willen. Wél is het mogelijk om meerdere hanen zonder hennen bij elkaar te zetten, omdat in deze situatie niets hebben om ruzie over te maken. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om zonder veel problemen een mooie en kleurrijke groep fazanten samen te stellen.

 

Fazanten houden samen met andere (rustige) diersoorten is absoluut geen probleem, mits de ruimte waarin ze verblijven groot genoeg is. Voorbeelden van andere diersoorten waar ze samen mee kunnen leven zijn geiten, eenden, pauwen en duiven.

 

Voeding

Fazanten zijn typische alleseters dus de voeding zou niet al te veel problemen op moeten leveren. Een geperste korrel in combinatie met onkruid of fruit is voor de meeste fazanten al meer dan voldoende.

 

Wilt u fazanten houden en bent u op zoek naar advies? Neem dan gerust contact met ons op.