Steeds vaker kiezen mensen voor een kanaalplaatvloer. De reden hiervoor is dat een kanaalplaatvloer veel voordelen kent ten opzicht van bijvoorbeeld een breedplaatvloer. In deze blog zal ik een aantal belangrijke voordelen van de kanaalplaatvloer behandelen en gaan we dieper in op wat een kanaalplaatvloer nou eigenlijk is. Benieuwd of een kanaalplaatvloer ook iets voor jou is? Lees dan vooral verder.

Wat is een kanaalplaatvloer?

Een kanaalplaatvloer is net als een breedplaatvloer een prefab voorgespannen betonvloer. De vloer wordt zowel in de woningbouw als de utiliteitsbouw gebruikt als verdiepingsvloer. De platen van een kanaalplaatvloer bevatten holle kanalen. Hierdoor zijn de platen lichter, maar verliezen ze geen sterkte. De platen van de vloer zijn strak en hebben een glas uiterlijk. De naden tussen de platen kunnen worden opgevuld met beton. In de holle kanalen van de vloer kan isolatiemateriaal worden aangebracht. Een goed geïsoleerde begane grondvloer kan al gauw 30% op de energiekosten besparen. Wie wil dat nou niet?

Voordelen kanaalplaatvloer

Zoals ik al zei heeft een kanaalplaatvloer veel voordelen ten opzichte van andere vloeren zoals de breedplaatvloer. Zo is de vloer een stuk lichter dan andere vloeren. Hierdoor is er weinig arbeidskracht nodig om de vloer te plaatsen. Ook is de vloer snel te monteren en zou je hem zelfs zelfstandig kunnen plaatsen. Verder is de vloer ook zeer sterk en kan hij een hoge belasting aan. Het laatste voordeel dat ik wil noemen is dat de kanaalplaatvloer in verhouding met andere vloeren een stuk goedkoper is.

Nadelen kanaalplaatvloer

Net zoals alle andere vloeren heeft een kanaalplaatvloer ook een aantal nadelen. Zo is zijn de inbouwmogelijkheden van de vloer beperkter dan die van een breedplaatvloer zijn. Ook heb je bij een kanaalplaatvloer minder vormvrijheid. Beide nadelen hebben te maken met het feit dat je vast zit aan de standaard breedte van de platen. Denk dus altijd eerst goed na voordat je kiest voor een bepaalde vloer. Iedere situatie is natuurlijk anders en in sommige gevallen ben je beter af zonder kanaalplaatvloer.