Muilen zijn van oudsher gemakkelijke schoenen die vooral geschikt zijn om binnen de beslotenheid van je eigen huis te dragen. Inmiddels kun je ook prima buiten gezien worden met een muil aan je voeten. Wellicht niet met alle modellen, maar sommige zijn simpelweg niet te onderscheiden van een comfortabele schoen.

Muilen voor iedere leeftijd

Wie denkt dat muilen alleen door de seniore man wordt gedragen, heeft het mis. Vandaag de dag verwisselt menig jonge man bij thuiskomst zijn modieuze schoen, voor een modieuze – maar meer comfortabele – muil. Juist omdat de hedendaagse muilen een goede ondersteuning bieden en perfect aansluit op de behoefte van de voet: warmte en stevigheid. Ook het model van de muil is met zijn tijd meegegaan. Hij is niet meer standaard uitgevoerd in camel-kleurig corduroy. Tegenwoordig zijn ze onder andere verkrijgbaar in soepel leer met een heerlijke zachte binnenvoering van bijvoorbeeld lamsvacht. Daar kun je ook als jonge man mee gezien worden.

Oorsprong & geschiedenis

Het woord “muil” vindt zijn oorsprong in het oude Rome waar met “Calcei Mullei/Mulleus” werd gerefereerd aan rode schoenen die men in de Romeinse senaat droeg. In de zestiende tot de negentiende eeuw werden muilen slechts binnenshuis gedragen onder een kamerjas of andere comfortabele kledingstukken die niet geschikt waren voor buitenshuis. Niet verwonderlijk dus dat muilen nog steeds ontworpen worden vanuit een oogpunt dat gericht is op comfortabel draaggemak.

Evolutie van muilen

Hoewel het officiële model van een muil geen hiel heeft, zie je deze in het ontwerp van vandaag de dag wel terug. Waarschijnlijk omdat niet iedereen prettig op hielloze schoenen (slippers) loopt. Met zacht leer of stevige, zachte stof als materiaal, worden de muilen steeds modieuzer en zijn ze ook als schoenen te dragen. En waarom ook niet. De zool is vaak dik en heeft ook goed voetbed. Helemaal geschikt voor buiten het huis. Muilen zijn als het ware geëvolueerd van binnenslipper tot buitenstapper.