Wat is beste loterij van Nederland?

Er bestaan wereldwijd heel wat loterijen. Bij de ene is de jackpot nog hoger dan de andere. In Nederland bestaat een beperkt aantal loterijen. Dit komt omdat de Kansspelautoriteit niet elke loterij zo maar toe laat. Maar wat is nu de beste loterij die Nederland heeft en aan welke loterij kun je het beste mee gaan doen? We beoordelen dit op onderstaande aspecten:

  1. Winkans
  2. Lotprijs
  3. Uitkeringspercentage
  4. Hoogte jackpot

 

  • Winkans

Als we naar de winkans per loterij kijken dan wordt hier bedoelt de winkans per lot. Als je een lot koopt, wat is dan de kans dat dit lot een prijs oplevert. Dit is dan niet direct de jackpot maar überhaupt een prijs. De loterij winkans verschilt nogal. In Nederland heeft de Staatsloterij de hoogste winkans, namelijk ongeveer 1 op 2. Op elke twee verkochte loten valt minimaal 1 prijs. Dit kan echter wel een prijs zijn die evenveel of minder waard is dan het lot zelf. Een goede tweede is de Bankgiro Loterij. Hier is de kans op winnen ongeveer 1 op 3.

 

  • Lotprijs

De verschillende loterijen wijken nogal af van lotprijs. De goedkoopste loterijen van Nederland zijn de Lotto en de Eurojackpot. Beide loterijen kosten slechts 2 euro per lot. Daarnaast hebben deze loterijen iedere week een trekking. De duurste loterij is de Vriendenloterij, een lot kost 13,25 per trekking en er vindt maandelijks een trekking plaats.

 

  • Uitkeringspercentage

De meeste Nederlandse loterijen moeten minimaal 50% van de opbrengsten afstaan aan goede doelen. Dit is een vereiste van de Kansspelautoriteit. Hierdoor hebben veel loterijen. De Staatsloterij heeft deze beperking niet. Daarom heeft de Staatsloterij ook het hoogste uitkeringspercentage, namelijk bijna 70%. Het laagste uitkeringspercentage heeft de Vriendenloterij, 26%.

 

  • Hoogste jackpot

De jackpots van de loterijen lopen vaak op. Daarom hangt het van het moment af wat de hoogste jackpot is. De Staatsloterij heeft op oudejaarsdag vaak de oudejaarstrekking met een gegarandeerde jackpot van 30 miljoen. De Eurojackpot heeft een beginnende hoofdsprijs van 10 miljoen, maar deze kan snel oplopen tot wel 90 miljoen. Dit is dan ook de hoogste jackpot van een Nederlandse loterij.

 

Conclusie

De beste loterij is die loterij welke het beste bij je past. Ga je voor de hoogste winkans en een hoog uitkeringspercentage, dan kies je voor de Staatsloterij. Wil je echter vaak meespelen met een lage lotprijs en de kans op de hoogste jackpots? Speel dan mee met de Eurojackpot.