Wegenbelasting
Iedereen met een motorvoertuig zal eraan moeten geloven, belasting betalen voor jouw voertuig ofwel wegenbelasting. In Nederland noemen wij wegenbelasting ook wel motorrijtuigenbelasting. In België noemt men wegenbelasting de Verkeersbelasting. Wegenbelasting is een bepaalde soort belasting die door de overheid wordt geheven voor het gebruik van alle wegen in Nederland, ook wel het ‘wegennet’.
Motorrijtuigenbelasting
Motorrijtuigenbelasting is weer iets anders. Hier voor belasting voor geheven als de motor jonger dan 25 jaar oud is.
Zo zijn er ook speciale regelingen voor de oude oldtimer,omdat deze auto vaak ouder dan 25 jaar oud is. Een motorrijtuigenbelasting wordt ook wel een houderschapsbelasting genoemd. Voor de wegenbelasting maakt het helemaal niets uit of u een echte kilometervreter bent. De regering heeft hier wel plannen voor gehad om dit te veranderen, maar dit is tot op de dag van vandaag nog nooit gebeurd. Iedereen betaalt dus evenveel wegenbelasting. Het enige verschil ligt dus aan het soort voertuig wat u heeft. Betreft het een bestelauto, motor, vrachtwagen of personenauto bezit,
dat zal u belastingtarief betalen.
In bepaalde gevallen kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb, ook wel wegenbelasting genoemd). U hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor oldtimers
Sinds 1 januari 2014 is de vrijstellingsregeling mrb voor oldtimers gewijzigd. U betaalt dan geen motorrijtuigenbelasting voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn. Voor oldtimers van 26 tot 40 jaar die op benzine rijden, betaalt u een aangepast tarief. Voor oldtimers die op diesel of lpg rijden en jonger zijn dan 40 jaar, vervalt de vrijstelling.
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor invaliden
U kunt voor een personenauto een vrijstelling mrb aanvragen als u invalide bent. Heeft uw personenauto een installatie om een rolstoel vast te zetten of te verplaatsen? Dan kunt u voor een deel vrijstelling krijgen van mrb.
Vrijstelling voor een auto met buitenlands kenteken
Woont u in het buitenland? Of werkt u voor een bedrijf dat in het buitenland gevestigd is? Dan kunt u onder voorwaarden vrijstelling van motorrijtuigenbelasting krijgen. Gebruik het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling om dit aan te vragen. Zolang het verzoek voor de vrijstelling in behandeling is, moet u de volledige belasting voor de personenauto betalen.
Vrijstelling auto met buitenlands kenteken voor kort verblijf in Nederland
Rijdt u met een voertuig met een buitenlands kenteken voor maximaal 2 weken in Nederland? Dan is vrijstelling van mrb en bpm mogelijk. Via de website van de Belastingdienst vraagt u de Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik aan.
Zoals u ziet zijn er veel regels mbt wegenbelasting of wel motorbelasting, voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze website.
Recente reacties