Wanneer je baby ongeveer drie maanden oud is, kun je beginnen met een bedtijdroutine. Een eenvoudige en consistente routine helpt baby’s een gezonde slaapgewoonten te leren. Mik erop om je baby iedere dag tussen 18:30 en 20:30 naar bed te brengen. Een later tijdsstip kan leiden tot oververmoeidheid. Een bedtijdroutine hoeft niet meer dan 20 tot 30 minuten te duren.

Een reguliere bedtijdroutine helpt bij het regulieren van de biologische klok en helpt met het tot stand brengen van een slaappatroon. Je baby zal rustiger zijn wanneer bekend is wat er gaat gebeuren. En hoe rustiger je baby is, des te makkelijker en sneller zij in slaap zal vallen.

Een bedtijdroutine kan de volgende activiteiten bevatten:

– een rustig spelletje spelen
– je baby in een badje stoppen
– een pyjama aandoen bij de baby
– een verhaaltje vertellen voor het slapen gaan
– een slaapliedje zingen
– een zachte massage geven
– een kusje voor het slapen gaan

Aan de hand van jouw voorkeuren bepaal je de inhoud van de bedtijdroutine. Baseer je keuze op een activiteit waarvan jouw baby rustig wordt. De routine kun je prima in de woonkamer of in de badkamer beginnen, maar zorg ervoor dat je in ieder geval tegen het einde van de activiteit in de slaapkamer aanwezig bent. Hierdoor wordt het voor de baby makkelijker om een link te leggen tussen de bedtijd routine en in slaap vallen.

Start een routine altijd minimaal een half uur voor het slapen gaan door apparaten als de televisie uit te zetten. Doe het allemaal wat rustiger aan en vraag oudere broertjes of zusjes het ook wat rustiger aan te doen.

De hele activiteit van het naar bed gaan moet een vreugdevolle gebeurtenis zijn voor de baby. Als de baby begint te huilen wanneer je de kamer uit loopt, vertel haar dan dat je in een paar minuutjes even komt kijken.

Raak niet gestrest of bezorgd wanneer een bedtijdroutine niet direct aanslaat. Een baby is erg goed in het herkennen van emoties en wanneer ze merkt dat je onrustig bent, kan dit er juist voor zorgen dat de baby zelf onrustig wordt.

Ik heb ideeën nodig voor een bedtijdroutine. Wat kan ik proberen?

Een kort gesprek
Het geluid van jouw stem zorgt ervoor dat een baby tot rust komt. Vertel wat jullie die dag gedaan hebben als je niet weet waar je over kunt praten.

Wens iedereen welterusten
Veel baby’s vinden het leuk om iedereen welterusten te wensen voor het slapen gaan. Denk hier niet alleen aan de gezinsleden, maar ook huisdieren, favoriet speelgoed en andere objecten. Let er wel op dat je het simpel en rustig houdt, zodat de baby niet te veel wordt gestimuleerd. Het helpt ook als je het licht wat dimt.

Voorlezen
Het is nooit te vroeg om te beginnen met voorlezen. Een baby wordt rustig van de stem van haar ouders en bovendien leert ze nieuwe woorden.

Zing een liedje
Een eeuwenoud recept: slaapliedjes. Zoek op internet naar een aantal leuke slaapliedjes en kies er een waarvan je denkt dat jouw baby er rustig van wordt.

Lukt het niet om je baby te laten slapen en blijft ze huilen, dan is het belangrijk dat je zelf vooral rustig blijft. Er is niet mis mee om je baby bij jou in bed te laten slapen, vooral in de eerste levensmaanden. In een babynestje is je baby veilig, warm en geborgen. Daarnaast kun je het babynestje ook in de ledikant plaatsen, zodat je baby toch in een herkenbaar en veilig bedje slaapt.