Een afzuigkap moet regelmatig schoon worden gemaakt, onder andere zodat het niet verstopt raakt. Een andere goede redenen om het regelmatig schoon te maken, is om brand in de afzuigkap zelf te voorkomen. Het vet dat omhoog gezogen wordt, blijft veelal in de roosters hangen. Met als gevolg dat als er een keer vlam in de pan wordt gevat, de afzuigkap in brand zou kunnen vliegen. Om dit soort ongelukjes te voorkomen is het belangrijk om de afzuigkap met enig regelmaat te reinigen.

Schoonmaaktips afzuigkap

Er zijn meerdere huis tuin en keuken truukjes om de afzuigkap goed schoon te krijgen. Het ligt voor de hand dat je de kap na het koken met een sopje en doekje afneemt. Wordt er veel gekookt en daarbij dus veel gebruik gemaakt van de afzuigkap, dan is het belangrijk om regelmatig de roosters schoon te maken. Het vet wordt omhoog gezogen, maar blijft met name hangen in de roosters van de afzuigkap hangen. Het vet kan echter hardnekkig zijn en het is daarom een goede tip om eerst een grote pan met water en citroensap te koken. Laat het kokende water een aantal uren op het fornuis staan, zet de afzuigkap aan en het vuil van het rooster zal zich daarna heel gemakkelijk laten verwijderen. Haal vervolgens de roosters eruit en leg ze in een grote bak met water met een vaatwastablet. Heb je geen zin om het vet met de hand te schrobben, dan is het vaak ook mogelijk om de roosters in de vaatwasser te stoppen.

Indien je de aanslag op de afzuigkap een keer goed wilt verwijderen, doe je dit met een mengsel van water en ammoniak. Het is belangrijk om de afzuigkap, na behandeling, goed schoon te maken met water. Vervolgens kun je delen van de kap gewoon in de vaatwasser doen. Om een nog mooiere glans te krijgen kun je de onderdelen met glansspoelmiddel in smeren voordat je ze in de vaatwasser doet.