Je bent van plan om een nieuwe laminaatvloer te gaan leggen, maar kun jij dit eigenlijk wel zelf? Er zijn heel wat mensen die ervoor kiezen om lekker zelf aan de slag te gaan. Dit scheelt weer lekker in de kosten en je kunt altijd zeggen dat jij die prachtige vloer in je woning hebt gelegd! Vol trots natuurlijk. Maar, hoe kun je een laminaatvloer nou het beste leggen? Waar moet je echt op letten bij het leggen van laminaatvloer. Wil je zelf laminaat leggen? In deze blog vertel ik je hoe je clik-laminaat legt en waar je zeker op moet letten.

Allereerst is het heel erg handig om een laminaat setje te kopen. Zo’n laminaatsetje is verkrijgbaar bij vele bouwmarkten en maakt het veel gemakkelijker om een laminaat te leggen op de juiste manier. Met deze hulpmiddelen zorg je ervoor dat de laminaat netjes en professioneel gelegd wordt in de woning.

Welke materialen heb ik nodig?

Heb je de juiste materialen voor laminaat leggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Materialen die je sowieso nodig gaat hebben zijn: laminaatsnijder of een zaag (fijngetande handzaag), cirkelzaag, decoupeerzaag, een hamer, hielijzer, meetlate, potlood, aanslagblokje, afstandspietjes, ondervloer, dampdichte folie en eventueel een spiraalboor.

Beginnen maar!

Oke, nu is het tijd om het laminaat te gaan leggen. Laat eerst de laminaatplanken op kamertemperatuur komen. Dit doe je door de geopende laminaatpakken 48 uur in de ruimte te leggen. Het gaat hier om de ruimte waar de laminaatplanken worden gelegd. Laminaat leg je zwevend. Gebruik dus geen lijm, spijkers en schroeven om de laminaatvloer aan de ondervloer vast te maken.

Meten is weten

De eerste stap is het meten van de ruimte. Heb je de lengte en breedte opgemeten? Tel daar dan 10% bij op. Nu weet je hoeveel laminaat je nodig hebt voor de ruimte. Houd vervolgens langs de wanden, kozijnen, etc. een zwelnaad van 1 cm aan. Plaats hiervoor om de 40 cm een afstandspietje tussen de wanden en planken. Hierna pas je steeds elke plank in de vorige plank. Je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat de planken netjes op elkaar aansluiten. Begin iedere rij weer met een reststuk van de vorige rij. Let wel op dat dit stuk dan langer is dan 40 cm.

Het einde in zicht

Is de laatste rij in zicht? De laatste rij vraagt om een speciale aanpak. Leg op de eerder gelegde plank de laatste plank. Hier overheen plaatst je weer een plan die je tegen de wand aandruk. De laatste plank teken je af tegen de andere plank. Het afgetekende stuk zaag je af en plaats je in de laatste rijd. Voilà, de vloer is klaar.

Laminaat leggen met planken van Laminaatpark!

Ben je nog op zoek naar de juiste partner voor laminaat? Ga dan zeker eens naar de website van Laminaatpark. Hier kun je terecht voor een groot assortiment aan laminaat en voor Laminaat Utrecht. Wil je toch het laminaat laten leggen door een professional? Maak dan gebruik van de legservice!