Het is tegenwoordig zeer belangrijk om online goed vertegenwoordigd te zijn. Wat voor een soort bedrijf je ook hebt, (potentiële) klanten bekijken vaak als eerste je website. Werkgevers, werknemers en zakenrelaties weten elkaar op LinkedIn feilloos te vinden. Daar wordt meestal als eerste naar de zakelijke profielfoto gekeken. Je wilt immers weten met wie je zaken doet.

Nu is iedere foto anders en er zijn heel veel manieren waarop je geportretteerd kunt worden. Heb jij een goede profielfoto, of kun je wellicht een betere gebruiken? Er zijn een paar richtlijnen waar een goede zakelijke profielfoto aan moet voldoen. Hieronder vind je een paar praktische tips voor een goede zakelijke profielfoto:

Tip 1: Wees benaderbaar

Zorg dat je in de camera kijkt. Wegkijken schept namelijk afstand. Daarnaast is je blik ook belangrijk. Je hoeft niet breeduit te lachen als dat niet bij je past, maar probeer wel vriendelijk te kijken. Een strenge blik schrikt mensen af en dat wil je niet! Kikvorsperspectief (van onderaf gefotografeerd) zorgt voor een dominante indruk en oogt al snel minder sympathiek. Zelfs als je solliciteert naar een functie van directeur neem je daarmee een risico.

Tip 2: Wees concequent

Gebruik de zelfde foto voor al je (zakelijke) profielen. Je vergroot namelijk je herkenbaarheid als je voor LinkedIn, Twitter en andere social media de zelfde foto gebruikt. Zelfs als je een account privé gebruikt is het verstandig om dit te doen. Mensen kunnen je toch wel vinden, dus jolige feestfoto’s kun je beter ter aller tijden vermeiden.

Tip 3: Kies rustige kleding

Het gaat om jou en niet om wat je aan hebt. Vermijd daarom drukke printjes. Die leiden immers alleen maar af. Kies voor tijdloze kleding in een rustige kleur, die past bij je huid of je ogen. Donkerblauw bijvoorbeeld, is een rustige kleur die niet snel uit de mode raakt en veel mensen goed staat. Een mooie blouse of overhemd, al dan niet met blazer is een goede keuze. Het klinkt misschien een beetje saai, maar je foto’s zullen zo niet snel gedateerd raken. Een diepe hals of een laag decolleté kun je ook beter vermijden. Afhankelijk van de uitsnede van het portret kan het erg bloot maken.

Tip 4: Laat jezelf portretteren door een professionele fotograaf

Het is hartstikke leuk om selfies te maken, maar als je graag professioneel wilt overkomen, kun je beter een professionele fotograaf inschakelen. Een goede professionele fotograaf kan je adviseren en met je meedenken, en beschikt daarnaast over de apparatuur en kennis om je mooi te belichten en een goed portret van je te schieten. Bekijk van tevoren de portfolio van de fotograaf. Een goede zakelijke profielfoto is belangrijk en de investering betaalt zich altijd terug!