Er zijn veel methodes om fijne materialen te verwerken in de procesindustrie. Zeven is één van die methodes. Het is wel belangrijk dat je weet wat je wilt zeven aangezien elke zeef weer andere materialen doorlaat. Dus je gaat op zoek naar de juiste zeef zoals een trommelzeef, sterrenzeef, luchtzeef of schudzeef. In dit artikel zal voornamelijk de trommelzeef aanbod komen en leggen we je het verschil uit tussen deze zeef en de andere.

Wat doet een trommelzeef?

De naam schetst al een heel goed beeld over het product. Het is namelijk gewoon een trommel waar aan de buitenkant een zeef is geplaatst die grove. De materialen binnen houdt terwijl het fijne materiaal erdoorheen komt. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de materialen worden gesorteerd. De trommel gaat van zichzelf draaien, hierdoor draaien de materialen rond in de trommel. Door de zeven die aan de buitenkant zitten valt er steeds fijne materialen uit de trommel tot dat er alleen de grote grove stukken materiaal overblijft. Een voordeel van het zeven met een trommelzeef is dat de verdeling van de inhoudt in de trommel steeds veranderd.

Een ander zeef kiezen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na het lezen van dit artikel denkt: Ik heb die trommelzeef helemaal niet nodig. In dat geval zijn er nog enkele andere zeven die elk weer een bepaalde functie hebben. Er wordt bijvoorbeeld lucht geblazen door de materialen bij een luchtzeef. Wat er hier gebeurt is dat al het materiaal dat ongewenst is wordt weggeblazen uit de zeef. Een sterrenzeef wordt voornamelijk gebruikt om materialen van een groot oppervlakte te filteren. Dan heb je ook nog de schudzeef oftewel trilzeef. Door een schuddende beweging worden materialen gescheiden van elkaar en vallen alleen de fijnste materialen door de zeef. Wilt u meer informatie, neem dan een kijkje op onze website.