Wanneer je bijvoorbeeld een wiel van een auto moet vervangen dan ben je ze hoogstwaarschijnlijk weleens tegengekomen, namelijk de dopsleutel en doppenset. Met deze gereedschapsstukken kun je bouten en moeren los en vastdraaien, maar wat kun je nog meer met een doppenset en sleutel?

Gereedschap voor de automonteur

Een dopsleutel is in de meeste gevallen onderdeel van een doppenset en ook los verkrijgbaar. De dopsleutel is het stuk handgereedschap wat je nodig hebt om bijvoorbeeld onderdelen zoals een autowiel te vervangen. Deze dopsleutel is te gebruiken in combinatie met een ratelsleutel, maar dat is niet verplicht. Wel moet gezegd worden dat een dopsleutel vele malen lichter is wanneer je gebruik maakt van een ratelsleutel. Je kunt je voorstellen dat als je een autowiel moet vervangen het aandraaien en losdraaien van een wiel behoorlijk zwaar kan zijn. Daarom gebruikt men in de meeste gevallen een ratelsleutel.

Zoals gezegd is de dopsleutel vaak verkrijgbaar in combinatie met een doppenset. Doppensets bestaan uit verschillende hulpstukken die opgeborgen zitten in een stalen doos. Deze doppen bestaan vaak uit meerdere formaten en varianten. Zo hebben bepaalde doppen een inwendige zeskant en anderen weer een inwendige dubbelzeskant. De doppen met een dubbelzeskant hebben aan een zijde een inwendige vierkant zodat je er hulpstukken op kunt plaatsen. Erg handig dus.

Buiten de doppen bevatten de meeste doppensets ook hulpstukken zoals kniegewrichten, ratels, omslag en verlengstukken zowel kort als lang. Het grootste voordeel van doppensets is dat je ze kunt uitbreiden met andere dopsoorten waaronder de kruiskopdop bijvoorbeeld. Op deze manier hoef je dus niet steeds doppen te maken van een specifiek merk of model. De doppen zijn universeel te gebruiken en verkrijgbaar vanuit meerdere merken waaronder BGS, Bahco, Beta, Mannesmann en Sonic. Mocht je niet zeker weten welke doppenset je exact nodig hebt is het altijd aan te raden om eventueel contact op te nemen met een plaatselijke autogarage of automonteur. Zij zijn de specialist en kunnen je goed adviseren omtrent de aanschaf van doppensets en wat daar precies bij komt kijken.