Of je nu een tuin opnieuw gaat aanleggen of een woning verbouwt: een afvalcontainer komt altijd van pas. Het huren van een afvalcontainer lijkt heel simpel. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Dit zijn de drie voornaamste aandachtspunten:

Eén container per afvalsoort

In theorie kan je een container voor gemengd afval huren waarin je zowat alles kwijt kan (behalve gevaarlijke producten), maar dat kost een pak meer geld dan een container voor een specifieke afvalsoort.

Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om een oude garage af te breken, kan je best een container voor steenpuin bestellen. Hierin kan je alle soorten bakstenen, beton en dakpannen kwijt. Indien het dak van de garage uit hout bestaat, kan je daarnaast nog een afvalcontainer voor afbraakhout reserveren. Deze opsplitsing is niet alleen goed voor het milieu, het is ook veel goedkoper. Kijk dus op voorhand welke afvalstromen je nodig hebt.

Kies het juiste formaat

Wanneer je naar een verhuurfirma stapt, zal je meteen merken dat er verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. De meeste containers variëren van 6 kubieke meter inhoud tot 12 kubieke meter. Je wil het misschien op veilig spelen door meteen het grootste model te huren, toch is dat niet altijd een goed idee. Des te groter de container, des te hoger te prijs. Probeer dus voor de werken een inschatting te maken van het totale volume van het afval.

Opgelet: naast het maximale volume is er meestal ook een maximale belasting (rond de 13 ton). Afhankelijk van het gewicht moet je dus toch alles spreiden over meerdere containers.

Zoek een goede plaats

Nog een belangrijk punt is de plaats waar de afvalcontainer komt. Zorg ervoor dat deze plek vlot bereikbaar is met een vrachtwagen. Indien het gaat om een natte ondergrond moet men misschien metalen rijplaten voorzien om te voorkomen dat de vrachtwagen wegzakt.

Komt de afvalcontainer op de openbare weg? Dan moet je hiervoor de nodige vergunningen aanvragen bij de gemeente. Dit neemt wat tijd in beslag. Wacht dus niet te lang om alles te regelen. Verder moet je de juiste signalisatie en verlichting voorzien om ongelukken te vermijden. Voor een container die in je tuin wordt geplaatst heb je natuurlijk geen vergunning nodig.