Content is Koning! Het schrijven van teksten is een essentieel onderdeel van het succes van een website. Registreer je gratis en plaats je eerste SEO artikel van 300 woorden op deze site. Het aantal woorden en de zoekwoord focus is belangrijk. 300 woorden is het optimale aantal woorden voor een SEO tekst.

search
top

Wat is een erfrecht advocaat?

In de advocatuur kennen wij in Nederland verschillende soorten advocaten die zich onderscheiden op hun kennisgebied. Niet elke kennisgebied in het rechtssysteem is even duidelijk voor het publiek. Dus wat is een erfrecht advocaat?

 

Veel soorten advocaten specialisaties kennen we wel, vooral strafrecht advocaat is een bekend begrip omdat dit vaak op tv voorkomt. Maar een erfrecht advocaat lijkt heel erg minutieus als je bedenkt hoe klein dat gebied is. Maar toch bestaat dit, en om een goede reden.

 

Aanleidingen

Erfrecht advocatuur bestaat omdat bij de erfenis, of het verdelen ervan, er vaak juridische situatie bij komen kijken. Erfrecht is namelijk een zaak vol emoties. Er bestaat geen recht waarbij zoveel moeilijkheden en conflicten ontstaan. Veel van deze conflicten ontstaan door onder anderen:

  • erfgenamen zijn het niet eens met hun aandeel
  • erfgenamen zijn het niet eens met een andermans aandeel
  • de erfenis blijkt schulden met zich mee te brengen
  • bij de erfenis komt een bedrijfsovername aan te pas

 

“Een advocaat erfrecht richt zich dus op alle wetten en regels die nodig zijn om duidelijkheid te scheppen in de rechten en plichten van erfgenamen, schuldeisers en schuldenaren.”

 

Soorten erfenissen

Alles draait om de erfgenamen, of wie daarvoor in aanmerking komen. Hierbij bestaan twee uitgangspunten die het recht anders maken:

  • erfenis met testament
  • erfenis zonder testament

 

In de erfenis met testament zijn aangewezen personen in het testament erfgenaam en bij een erfenis zonder testament is de directe eerstvolgende persoon in de familie erfgenaam. Te allen tijde hebben kinderen van de erflater recht op hun kindsdeel. Maar zoals eerder is aangegeven bestaat de kans dat anderen de erfenis aan willen vechten waaruit geschillen ontstaan die mogelijk met juridische stappen opgehelderd moeten worden.

 

Niet alleen is erfrecht hanteerbaar bij, of na, het overlijden, maar is ook goed toe te passen vooraf het overlijden. Hierbij kunnen eerdergenoemde situaties en conflicten voorkomen worden door alles juridisch duidelijk te hebben gemaakt vooraf het overlijden, en dat in samenwerking met de advocaat erfrecht en de notaris.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top