Steeds meer mensen laten hun ogen laseren omdat ze geen zin (meer) hebben in het dragen van een bril of contactlenzen. Er zijn tegenwoordig verschillende ooglaserbehandelingen mogelijk en in dit artikel zullen we de TransPRK methode bespreken.
De TransPRK methode voor oog laseren wordt in de praktijk ook wel de No Touch methode genoemd omdat het oog dat wordt behandeld tijdens de behandeling niet wordt aangeraakt. De laser verwijderd alleen een stukje epitheel, het laagje aan de oppervlakte van het oog, maar dat groeit vanzelf weer aan zonder dat daar een operatie aan te pas hoeft te komen.

Ooglaserbehandeling door Visus Oogkliniek?

Het is overigens interessant om te vermelden dat de Visus Oogkliniek de eerste kliniek in Nederland was die over de TransPRK – Smart Surface technologie beschikte. Visus oogkliniek heeft dan ook meer TransPRK behandelingen verricht dan welke andere kliniek in Nederland ook. Daarnaast gebruiken ze als enige kliniek in Nederland de geavanceerde Schwind Amaris 1050 RS Excimer Laser, uitgerust met het een Eye Tracking systeem, zodat eventuele oogbewegingen tijdens de behandeling geen negatief effect hebben op het resultaat.

Voordelen van de TransPRK methode

De ogen van de patiënt worden voor de behandeling verdoofd met behulp van oogdruppels waardoor er tijdens de ingreep geen pijn wordt gevoeld. Het kan wel voorkomen dat de behandelde ogen na de behandeling tijdelijk wat branderig aanvoelen, maar dat zal normaal gesproken verdwijnen na ongeveer 2 dagen.
Een ander groot voordeel is dat de TransPRK behandeling ook kan worden ingezet bij mensen met een dun hoornvlies die last hebben van droge ogen. Daarnaast wordt er geen flap uit het hoornvlies gehaald maar wordt er geopereerd vanaf de oppervlakte van het hoornvlies. Wat ook als voordeel mag worden genoemd is dat er maar 1 handeling wordt verricht en dat de ooglaser gebruikt maakt van de Smart Surface technologie. Door deze technologie is het mogelijk om het hoornvlies extra glad te maken wat weer een positief effect heeft op de scherpte van het zien met het behandelde oog.

In de praktijk

Allereerst wordt het oog met behulp van oogdruppels verdoofd zodat u tijdens de ooglaserbehandeling geen pijn heeft. Vervolgens moet de patiënt naar een (groen) lampje kijken terwijl de ooglaser het weefsel van het hoornvlies in de juiste vorm brengt. Na de behandeling van het hoornvlies met behulp van de laser wordt het hoornvlies beschermd met een speciale lens, een zogenoemde bandagelens. Na ongeveer 4 dagen kan deze lens worden verwijderd.