De pubertijd gaat gepaard met een hoop veranderingen. Hormonen gieren door het lijf en dat is zowel in het uiterlijk als in het gedrag duidelijk merkbaar. Waar je zoon voorheen nog schaamteloos door het huis dartelde, gaat nu de badkamerdeur op slot tijdens het douchen. Schaamtegevoelens bij pubers zijn heel normaal, maar ze moeten niet het leven van je kind overheersen.

Redenen voor schaamte

Natuurlijk zijn er ook pubers die bijna geen schaamtegevoelens hebben. Dit zijn vaak zelfverzekerde jongeren die het niet veel uitmaken wat anderen van hun denken. Toch zijn er meer pubers die zich al vrij snel schamen, bijvoorbeeld voor hun moeder of hun uiterlijk. Wat ook veelvoorkomende redenen voor schaamte bij jongeren zijn, is hun naam, naaktheid, het gezin, fouten en prestaties. Bij het uiterlijk scheelt het veel of de puber zich ergens voor schaamt wat voor het grootste gedeelte van de dag bedekt zit, of voor iets wat in het gezicht zit, bijvoorbeeld de tanden.

Slechte tanden

Slechte tanden is voor veel pubers, maar ook voor volwassen mensen, een reden voor schaamte. Ze verbergen hun glimlach in hun handen of lachen nooit vrijuit met de tanden bloot. Tanden bepalen nu eenmaal voor een groot gedeelte de uitstraling van mensen. Zodra iemand met een slecht gebit een behandeling ondergaat kan dit heel emotioneel zijn. Stel je jezelf maar eens voor dat je nooit eens vrijuit kon lachen of dat je je altijd bewust was van je tanden. Opeens is dit niet meer het geval. Tanden zijn al te zien zodra je met een ander praat en daardoor dus vaak zichtbaar. Een nieuw gebit kan iemands leven echt veranderen. Een mondhygiëniste kan je daarbij helpen. Ben je op zoek naar een mondhygiëniste Breda, dan is Ingrid Van Oploo zeker aan te raden. Zij is te vinden op het volgende adres:

Ingrid Van Oploo
Nieuwe Dreef 37
4851 BR Ulvenhout
Telefoon: 076 561 1049