Een schoolkamp is een van de leukste uitjes die leerlingen mee zullen maken tijdens hun schooltijd. Het geeft een gevoel van binding en verbetert de onderlinge communicatie. Het schoolkamp kan verschillende doelen hebben. Zo kun je een schoolkamp organiseren aan het begin van een schooljaar. Op deze manier leren de leerlingen elkaar goed kennen en kunnen ze alvast onderlinge vriendschappen leggen. Ook kun je een schoolkamp organiseren aan het einde van het jaar. Een leuke manier om afscheid van elkaar te nemen. Maar je kunt natuurlijk ook met de leerlingen op schoolkamp gaan om de samenwerking te versterken. Het maakt niet uit welk doel het schoolkamp heeft, één ding is zeker: het schoolkamp moet onvergetelijk worden! Waar moet je allemaal aan denken bij het organiseren van een schoolkamp ?

1. Budget

Allereerst is het verstandig om te bepalen wat het budget van het schoolkamp is. Aan de hand van dit budget kan je gemakkelijk een geschikte locatie kiezen. Ook kun je inschatten welke activiteiten het best passend zijn in dit budget.

2. Kamplocatie kiezen

Je hebt het budget bepaald. De volgende stap is het kiezen van een kamplocatie. De kamplocatie zal waarschijnlijk de hoogste kostenpost zijn. Het is daarom verstandig deze vroegtijdig te kiezen en vast te stellen. Houd hierbij altijd rekening met het aantal leerlingen die meegaan. Ook de afstand en het vervoer is bepalend voor het kiezen van de kamplocatie. Kijk ook goed of er bij de kamplocatie een grote ruimte beschikbaar is waar je met elkaar samen kunt komen.

3. Eten

Bedenk goed hoe jullie het eten willen verzorgen. Het budget is hierbij bepalend. Je kunt er voor kiezen om eten te bestellen of te halen. Dit scheelt veel tijd en is vaak efficiënter. Ook kun je de keus maken om met alle leerlingen te gaan koken. Een goede manier om de samenwerking te versterken. Bij grote groepen raad ik aan de bereiding van het eten uit te besteden.

4. Vervoer

Aan de hand van het budget en de locatie kun je het vervoer uitkiezen. Hierin zijn diverse mogelijkheden. Je kunt met alle leerlingen fietsen naar de kamplocatie. Deze optie wordt vaak gekozen. Het is goedkoop. Houd hierbij wel rekening met de veiligheid. Zorg er ook voor dat er iemand aanwezig is die altijd hulp kan bieden bij fietspech. Ook kunnen jullie je met het openbaar vervoer verplaatsen. Deze reis is op zich al een leuke activiteit. Daarnaast kunnen jullie met de auto of de bus reizen. Deze optie is vaak wel iets duurder, maar het is wel de meest veilige en makkelijke manier.

5. Begeleiding

Zorg ervoor dat de juiste begeleiding meegaat tijdens het schoolkamp. Het is belangrijk dat een aantal begeleiders opgeleid zijn of ervaring hebben op het gebied van kinderen begeleiden. Het is van belang dat er altijd iemand mee is die een EHBO diploma bezit. Ook kun je de aanbieders van het kamp vragen of zij in het bezit zijn van een EHBO diploma. De begeleiders moeten opgeleid zijn wanneer zij activiteiten voor de leerlingen aanbieden.

6. Afspraken & gedragsregels

Probeer niet teveel regels te hebben, dit drukt de sfeer. Toch is het belangrijk een aantal regels opgesteld te hebben. Je wilt natuurlijk wel orde houden tijdens een schoolkamp. Maak duidelijke afspraken over de social media. Het is een idee om ouders een contract omtrent gedragsregels te laten tekenen. Op deze manier zijn de afspraken duidelijk en weten de leerlingen wat er gebeurd als zij zich niet aan de regels houden.

7. Medicijnen & allergies

Voordat jullie op schoolkamp gaan is het goed om aan de ouders te vragen of hun kind bepaalde medicijnen moet slikken. Laat de ouders belangrijke informatie doorgeven. Let er tijdens het schoolkamp op dat de kinderen de medicijnen ook daadwerkelijk slikken. Daarnaast is het goed om te weten als een kind een bepaalde allergie heeft. Hier kun je tijdens het eten rekening mee houden.