Om een voor u passende webcam/USB camera te kiezen, dient u zich af te vragen wat uw wensen zijn, in welke situatie u de webcam wilt gebruiken en voor welk doeleinde. Hiernaast is de vraag of u al een goede microfoon hebt in uw laptop of pc; hebt u een voorkeur heeft voor een headset of gebruikt u liever de microfoon van de webcam?

Webcam met microfoon

Indien uw laptop al beschikt over een prima microfoon of indien u een headset gebruikt waar u tevreden mee bent, hoeft u bij het kopen van een nieuwe webcam niet op het soort microfoon te letten. De meeste webcams worden geleverd met een ingebouwde microfoon. Onze ervaring leert dat goedkopere webcams meestal een redelijk beeld geven, maar dat de kwaliteit van de microfoon vaak te wensen overlaat. Wilt u testen of uw laptop al een goede microfoon heeft? Dat kan heel eenvoudig met de voicerecorder-app die standaard op Windows 10 geïnstalleerd is. Ook de meeste chatprogramma’s zoals Skype en Microsoft Teams bieden de mogelijkheid om uw apparatuur te testen. Via de geluidsinstellingen van uw pc kunt u de microfoon selecteren die u wilt testen. Ook kunt u via deze instellingen het volume van de microfoon bepalen.
Indien u voor het skypen, floggen, facetimen of zoomen met de beste geluidskwaliteit wenst, raden wij aan om te kijken naar een USB PC condensator microfoon. Deze pc-microfoons geven een hoge kwaliteit geluid. In de meeste gevallen wordt de microfoon ook geleverd met een verstelbare microfoonstandaard voor op de tafel of voor op het bureau.
Beschikt uw laptop of pc niet over een microfoon (van goede kwaliteit), en u wilt geen headset of USB PC condensator microfoon gebruiken, maar wel gewoon goed te verstaan zijn? Dan raden we aan om te kijken naar een goede webcam met microfoon.

Webcam met privacy cover

Criminaliteit via internet oftewel “cybercrime” neemt de laatste jaren steeds meer toe, en dat zal naar verwachting in de toekomst niet anders zijn. U kunt de programma’s op uw pc natuurlijk tijdig updaten en een virusscanner en firewall installeren om uw pc zo goed mogelijk te beveiligen. Maar helaas lopen de laatste updates vaak één stap achter op de kennis van de hackers; het is niet met 100% zekerheid te voorkomen dat u gehackt wordt. Het hacken van een pc (en de webcam) gebeurt meestal via een phishing-email. Uitkijken dus met verdachte e-mails.
Met een privacy cover op uw webcam kunt u niet voorkomen dat uw webcam gehackt wordt. U kunt daarmee echter wel voorkomen dat een hacker zonder uw weten opnames maakt via uw webcam om deze te gebruiken als chantagemateriaal. U kunt ook uw webcam afplakken of de USB-kabel ontkoppelen, maar het eenvoudigste is om een webcam met privacy cover te gebruiken. Als u klaar bent met de webcam drukt u eenvoudig de cover erop, waardoor ongenode gasten niet kunnen meekijken.

Webcam met een hoge resolutie

De meeste webcams hebben een resolutie van 1080P, oftewel 1920×1080 pixels, oftewel FullHD, ook wel: 2MP (megapixel). Dat is de resolutie van de meeste beeldschermen. Voor veel mensen heeft het daarom geen zin om een hogere resolutie te wensen. Pas op met het kopen van een goedkope webcam met een FullHD-resolutie; sommige webcams hebben weliswaar een hoge resolutie, maar leveren in op de frame-rate. Een frame-rate van 24fps (frames per seconde) of hoger heeft een vloeiend beeld. De meeste programma’s zoals skype of Microsoft Teams leveren geen hogere kwaliteit beeld vanwege een hoge resolutie. Een hoge resolutie wordt vrijwel altijd gedownscaled naar een lagere resolutie om het beeld met dezelfde snelheid via internet te kunnen versturen. Bovendien wordt er meestal niet met gebruik van het volledige scherm gechat. Kortom, eigenlijk heeft u aan een resolutie van 720P (1280×720 pixels) genoeg. Echter, de 720P webcams die veel in omloop zijn, hebben een zeer matige kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat FullHD webcams beter zijn: voor de kwaliteit is niet alleen de resolutie belangrijk, ook de sensor, de lens en de processor spelen hierbij een grote rol.
Er bestaan webcams met een extreem hoge resolutie, namelijk 3MP, 4MP en 8MP. Hierbij heeft een 3MP webcam al een resolutie van 2048×1536 pixels en een 4MP webcam zelfs een van 2560×1440 pixels. Dat is hoger dan de resolutie van de meeste beeldschermen en is daarom ook voor de doorsnee gebruiker totaal overbodig. Echter, als een webcam in staat is te filmen met een dergelijke hoge resolutie, in een framerate van 24fps of hoger, dan zit het vaak qua kwaliteit van de webcam meestal wel goed.
De conclusie luidt: koopt u een merkloze webcam, dan heeft u waarschijnlijk meer aan een FullHD webcam dan een 720P webcam, maar vergeet u niet naar de frame-rate te kijken (indien vermeld). Een FullHD webcam biedt geen garantie voor een goede beeldkwaliteit, en een 3MP of 4MP webcam is niet altijd merkbaar beter dan een goede FullHD webcam. De resolutie is maar één factor die bijdraagt aan de beeldkwaliteit van een webcam. Hecht daarom niet teveel belang aan de resolutie van een webcam wanneer u zich oriënteert op de aanschaf hiervan.