Als je tijdens warme zomeravonden lang in je tuin wilt zitten, dan is tuinverlichting noodzakelijk. Het wordt anders wel heel donker en kun je elkaar niet aankijken. Maar welk soort verlichting wil je in je tuin? Voor verlichting bij het terras hoeven het geen felle lampen te zijn. Het gaat er vooral om dat je met verlichting sfeer creëert. Met sfeerverlichting zie je net voldoende en het licht zorgt voor een gezellige sfeer. Een soort tuinverlichting dat hier uitermate geschikt voor is, zijn tuinspots. Naast sfeerverlichting, kunnen tuinspots ook uitstekend dienen voor accentverlichting. De tuinspots zijn in veel gevallen kantelbaar, zodat je hier prima een boom of een vijver in het licht kunt zetten.

Inbouw of opbouw tuinspots?

Als je voor tuinspots gaat, heb je de keuze tussen inbouw tuinspots en opbouw tuinspots. De naam geeft al aan wat het verschil is tussen beide type tuinspots. Grondspots worden in de grond ingegraven. Ze steken niet boven de grond uit en de lichtbundel komt als het ware uit de grond. Afhankelijk van de afmetingen van de inbouw tuinspots, kan een lichtbundel smal tot breed zijn. Deze tuinspots staan nooit in de weg, je zult er nooit over struikelen omdat ze mooi in de grond zijn weggewerkt. Een nadeel is wel dat je de richting van de lichtbundel niet kunt beïnvloeden. In de grond gebouwde tuinspots kunnen daardoor ideaal fungeren als lichtpunten langs bijvoorbeeld een tuinpad. Plaat je opbouw tuinspots, dan kun je de spot in elke richting laten schijnen die je wilt. Dit zijn dan ook de ideale spots om voorwerpen te accentueren of schaduwen te creëren.

Tuinspots zijn gemakkelijk te plaatsen

Met grondspots zul je meer moeite hebben om te plaatsen. Op elke plek waar je een grondspot wilt plaatsen moet je een gat graven om de spots netjes in de grond weg te werken. De opbouw tuinspots zijn meestal voorzien van een prikker die je zo in de grond kunt steken. Dit zijn de zogenaamde prikspots. Hierdoor plaats je de tuinspots heel gemakkelijk en als je niet tevreden bent met de plek, is de tuinspot gemakkelijk te verplaatsen. Vervolgens hoef je enkel nog de richting te bepalen waar de spot naar moet schijnen en je kunt volop van je tuinspots genieten.