Wanneer je werkt in de IT sector kan het aantrekkelijk zijn om als freelancer aan de slag te gaan en eigen baas te zijn. Je bezit over waardevolle vaardigheden en wil daar natuurlijk goed voor worden uitbetaald. Voordat je echter het diepe inspringt, is het een goed idee om een aantal dingen overdenken, aangezien het niet simpele wisseling van baan is. Vergeleken met een vaste baan in de IT sector zijn er een aantal valkuilen waar je rekening mee dient te houden.

1. Vaardigheden

Net als in iedere andere sector is het als freelancer belangrijk dat je er zeker van bent dat je beschikt over de juiste vaardigheden. Vaak ben je er zelf van overtuigd dat je de juiste vaardigheden hebt. Misschien was dit ook zo bij je vorige baan, maar de IT sector beweegt snel en het is goed om even te onderzoeken of jouw vaardigheden wel in trek zijn.

2. CV

Dit is misschien een wat voor de hand liggende tip, maar zorg ervoor dat je een specifiek en indrukwekkend cv hebt. Door je cv aan te passen op iedere opdracht heb je altijd een stapje voor op de concurrentie. En bij iedere interessante opdracht, kun je er zeker van zijn dat je concurrentie hebt.

3. Sales

Als freelancer kom je in een hele andere wereld terecht dan dat je gewend was toen je in vaste dienst werkte. Nu ben jijzelf als het ware het product en is het dus ook zaak dat je jezelf weet te verkopen. Het hebben van de juiste vaardigheden alleen is niet genoeg. Als freelancer zul je in korte tijd moeten kunnen aantonen dat juist jij de beste man voor de klus bent.

4. Kies een tarief

Voordat je aan de slag gaat is het een goed idee om wat marktonderzoek te doen. Zo kun je erachter komen wat de gangbare tarieven zijn en op die manier zelf tot een competitief tarief komen. Kies voor of een uurtarief of een dagtarief en vergelijk jezelf met je concurrenten. Zorg ervoor dat je weet wat je waard bent en “don’t sell yourself short”.

5. Communicatie

Efficiënte communicatie is van groot belang in de IT sector en vooral wanneer je als freelancer aan de slag wilt. Zorg dat je een zo groot mogelijk netwerk opbouwt en jezelf zo te koop zet. Houd contact met oud collega’s en bedrijven waar je voor hebt gewerkt via bijvoorbeeld LinkedIn, zodat je jezelf up-to-date houdt met het laatste nieuws.

6. Betaalmethode

Als IT freelancer kun je als zzp’er aan de slag, maar je kunt ook een payroll bedrijf in de hand nemen. Een payroll constructie komt met verschillende voordelen. Je bent altijd verzekerd van betaling, maar het payroll bedrijf neemt de administratieve en financiële verplichtingen op zich. Onderzoek goed wat het beste past bij jou situatie.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komen er aardig wat dingen kijken bij het werken als IT freelancer. Gelukkig zitten er ook veel mooie kanten aan het leven als zelfstandige. Berijd je goed voor en succes!