Met zijn uitgestrekte vlakke velden en vochtige zomers staat Nederland niet bepaald bekend om zijn groene tuinen. Maar er is een groeiende subcultuur van stadstuiniers die deze normen aanvechten door kleine stukjes natuur te cultiveren in het hart van deze betonnen jungle. Je kunt misschien niet van de ene op de andere dag een bos laten ontkiemen, maar je kunt wel wat planten kweken in je huis of appartement. Hier zijn de tips van Eurofleur Tuincentrum over hoe je een tuin kunt beginnen als je in Nederland woont.

Welke soorten planten groeien het beste in jouw tuin?

Voordat je iets kweekt, moet je weten welke soorten planten het beste zullen groeien in jouw gebied. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals de blootstelling van je tuin aan de zon, de bodemsamenstelling en de temperatuur. In Nederland hebben we twee groeiseizoenen: een in het voorjaar en een in het najaar. De zomers zijn vochtig en de winters zijn koud en nat. Gelukkig voor ons zijn er veel planten die prima groeien in deze omstandigheden. Enkele voorbeelden zijn peterselie, bieslook, basilicum, dille en tijm.

Begin met iets kleins en makkelijk te onderhouden

Als je veel planten in een kleine ruimte wilt kweken, overweeg dan kruiden. Ze hebben niet veel water nodig en smaken toch heerlijk in je keuken. Als je een kruid kiest, kies je ook een smaak, dus ze zijn geweldig om je gerechten te verrijken. U kunt beginnen met iets als rozemarijn, salie, of peterselie. Deze zijn gemakkelijk te verzorgen omdat ze niet zo lang meegaan.

Groenten kweken

Om groenten te kweken, kun je beginnen met het planten van wat zaadjes in een potje met aarde. Deze kunnen zowel in huis als buiten staan, maar zorg ervoor dat je ze op een warme plek bewaart. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd, kun je ze in een grotere pot of in de grond planten. Je kunt beginnen met dingen als sla, wortels en tomaten. Als je binnenshuis groenten wilt kweken, kun je verticaal tuinieren proberen. Groenten zoals wortelen, sla en andere kruiden groeien beter als ze verticaal zijn in plaats van op de grond te liggen. Je kunt van alles gebruiken als verticale tuin, zoals stapels boeken, plantenbakken, of zelfs een muur van stof.

Integreer Nederlandse planten in je tuin

Er zijn een aantal inheemse Nederlandse planten die je in je tuin kunt laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de tulp, de hyacint, de narcis en het labrador viooltje. U kunt ook bomen planten zoals de paardenkastanje, de witte populier en de eik. Als u bomen wilt kweken, denk er dan aan dat u ze veel ruimte moet geven. Deze bomen kunnen erg groot worden en zullen uw zon blokkeren.

Zorg voor wat schaduw met hoge planten en kruiden

Sommige planten kunnen wat schaduw geven aan je tuin. Dit zijn onder andere de olijfboom, de moerbeiboom en de vijgenboom. Als u een kleinere plant wilt, overweeg dan kruiden te kweken, zoals tijm, munt en basilicum. Andere planten die schaduw nodig hebben zijn de hibiscus en de roselle.

In dit heerlijk schaduwplekje plaats je liefst een loungeset, om van die heerlijk tuin te genieten.

Conclusie

Nederland is niet de eerste plek waar je aan denkt als je aan tuinen denkt, maar er is een groeiende subcultuur van stadstuiniers die deze normen uitdagen door kleine stukjes natuur te cultiveren in het hart van deze betonnen jungle. Je kunt misschien niet van de ene dag op de andere een bos laten ontkiemen, maar je kunt wel wat planten kweken in je huis of appartement. Met zijn uitgestrekte vlakke velden en vochtige zomers staat Nederland niet bepaald bekend om zijn groene tuinen. Maar er is een groeiende subcultuur van stadstuiniers die deze normen aanvechten door kleine stukjes natuur te cultiveren in het hart van deze betonnen jungle.