Als startende ondernemer, mkb’er of zzp’er moet je heel veel zelf regelen. Ook zaken waar je zelf vaak geen tijd voor hebt of eigenlijk vrij weinig van begrijpt. Een onderwerp waar vaak weinig kennis van is, is energie. Vaak is de vraag hoe je jouw energiezaken het beste en het voordeligste kunt regelen. Zo kan je er ook voor kiezen om een zakelijk energiecontract op je thuis adres aan te sluiten of je kunt ervoor kiezen om als particulier energie af te nemen. Hieronder vind je waar je op moet letten als je ervoor kiest om een zakelijk energiecontract op je privé adres aan te sluiten.

Is zakelijke energie of particuliere energie goedkoper?

Een van de belangrijkste motieven om voor zakelijke energie op je privé adres te kiezen is dat een ondernemer een betere prijs voor zijn energie kan bedingen bij de energieleverancier. Het is namelijk zo dat hoe meer energie je als ondernemer afneemt en hoe langer het contract duurt, des te lager het tarief. Hierbij moet je wel onderscheid maken tussen klein zakelijk of grootzakelijk verbruik. Vaak is het zo dat kleinverbruikers een elektriciteitsaansluiting hebben die kleiner of gelijk is aan 3 x 80 ampère. Als je het over zakelijk gas hebt dan is hierbij een meter van toepassing die maximaal 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Er wordt pas van grootverbruik gesproken als de elektriciteitsaansluiting groter is dan 3 x 80 ampère en als bij het verbruik van gas de meter groter is dan 25G. Dit is meer dan 40 kubieke meter gas per uur. Om in aanmerking te komen voor zakelijke energie moet je natuurlijk wel een bedrijf hebben.

Waar moet je opletten bij de prijs van energie?

Vaak is het zo dat de prijzen voor particulieren en bedrijven wel eens op verschillende manieren worden weergeven. Dit kan ervoor zorgen dat je het niet goed kunt vergelijken met elkaar. Als je het goed wilt vergelijken met elkaar dan moet je niet alleen kijken naar de prijs van de stroom en/of het gas maar ook naar de bijkomende kosten. Bijkomende kosten kunnen kosten zijn zoals btw, abonnement meetbedrijf, administratie en nog veel meer. Deze kunnen in de prijs verwerkt zijn maar kunnen er soms ook nog bijkomen. Als je een mkb’er of zzp’er bent dan krijg je de beste vergelijking als je de kale tarieven met regiotoeslag en vastrecht vergelijkt. Het is bij het afsluiten van een contract voor langere tijd en waarbij veel energie verbruikt wordt vaak voordeliger om een vast contract af te sluiten.