Gitaren van Gibson behoren wereldwijd tot één van de meest geliefde gitaren. De gitaren worden gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Gibson Guitar Corporation en richt zich niet op een bepaalde gitaarsoort. De collectie Gibson gitaren bestaat uit allerlei verschillende soorten gitaren, zoals akoestische gitaren en elektrische gitaren. Het meest beroemde Gibson gitaar is de het model Les Paul en wordt gebruikt door beroemde artiesten, zoals Keith Richards, Joe Perry, Bob Marley en Eric Clapton. Kenmerk aan de Gibson gitaar is het gebruik van dubbelspoel-elementen die de gitaar een warm en vol geluid geven.

De geschiedenis van Gibson gitaren

Orville H. Gibson was een schoenmaker in het Amerikaanse Kalamazoo, maar had ook een grote voorliefde voor muziek. Hij begon daarom ook gitaren en mandolines te bouwen, waarvan de eersten uitkwamen in 1894. Zijn muziekinstrumenten werden erg populair, waarna hij in 1902 het bedrijf ‘Gibson Madolin and Guitar Co.’ oprichtte. Ook na zijn dood in 1918 bleef het bedrijf succesvol en lanceerde enkele beroemde gitaarmodellen die het tot op de dag vandaag nog steeds erg goed doen. Oude vintage modellen van de Gibson zijn dan ook veel gevraagd en kunnen veel geld opbrengen.

Les Paul

Les Paul was een Amerikaanse muziekinstrumentbouwer, maar ook een uitvinder en een jazzmuzikant. Hij ontwierp een model gitaar en klopt er mee aan bij Gibson. Hoewel Gibson in eerste instantie het ontwerp afwees, gingen ze er toch mee aan de slag en in 1952 kwam het model Les Paul op de markt. Het kenmerk van de Les Paul gitaar van Gibson is dat het een zware kast is die gebouwd is van mahoniehout. Hierdoor wordt de klant langer vastgehouden. Het Les Paul model werd tot op de dag vandaag het paradepaardje van Gibson, wat alom geliefd is bij gitaarliefhebbers over de gehele wereld.