Outplacement; het blijft een moeilijk onderwerp voor zowel werknemer als werkgever. Werknemers die al jaren voor je werken is geen pretje. Wel kun je er alles aan doen om deze mensen een goede kans te geven om nieuw werk te vinden. Dit wordt vaak in de vorm van een outplacementtraject uitgevoerd. Maar hoe ziet zo’n traject er nou precies uit?
Outplacement is maatwerk
Ieder bedrijf is anders en iedere werknemer is anders. Hierdoor is een outplacementtraject echt maatwerk. Iedereen gaat immers anders om met slecht nieuws. Het belangrijkste is om de gedupeerden zo snel mogelijk het positieve te laten zien van het traject, zodat zij eerder open staan voor een nieuwe job.
Het outplacementtraject
Een outplacementtraject is dus maatwerk. Wel zijn de grote lijnen van een outplacementtraject over het algemeen ongeveer hetzelfde en ziet er als volgt uit.
Stap 1: Situatieschets maken
Allereerst wordt er een situatieschets gemaakt van de situatie waarin het bedrijf en de werknemers zich bevinden. Er wordt een situatieschets gemaakt, zodat het outplacementtraject op maat gemaakt kan worden. Hierdoor sluit het traject zo goed mogelijk aan op de vraag van de werkgever.
Stap 2: Outplacementtraject opstellen
Als de situatie in kaart is gebracht kan het programma opgesteld worden. Dit zijn de stappen van het traject waar ieder individu doorheen zal lopen om weer aan de slag te kunnen. Belangrijk bij het opstellen van een programma is dat het maatwerk is. Ieder individu gaat anders om met ontslag en hier dient rekening mee gehouden te worden. Een outplacementprogramma moet dus flexibel zijn waarbij de een sneller aan een nieuwe baan kan denken dan de ander.
Stap 3: Outplacementtraject uitvoeren
Zodra het programma is goedgekeurd door de werkgever kan het ingehuurde outplacementbedrijf starten aan het traject. Hierbij worden eerst alle kandidaten uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hierbij wordt er per individu een assessment gemaakt hoe zij tegenover het ontslag staan. Aan de hand hiervan wordt er gekeken hoe snel er stappen gemaakt kunnen worden naar een mogelijke overstap. Hierbij wordt er gekeken naar de ambities en de kwaliteiten van de kandidaat. Met behulp van een test wordt dit in kaart gebracht. Zodra deze onderdelen in kaart zijn gebracht wordt er gekeken naar welke vacatures mogelijk interessant kunnen zijn voor de kandidaat.
Stap 4: Solliciteren
Als de kandidaat er klaar voor is wordt er gesolliciteerd. De outplacementcoach helpt hierbij door de kandidaat voor te bereiden op de sollicitatie. Sommige kandidaten hebben immers al jaren niet meer gesolliciteerd. Het moment van solliciteren is dus voor iedere kandidaat anders, doordat de ene kandidaat sneller klaar is voor de overstap dan de ander.
Een outplacementtraject is dus altijd maatwerk. Er moet flexibel omgegaan worden met de kandidaten om het juiste resultaat te behalen, namelijk iedere kandidaat weer aan het werk krijgen.
Recente reacties