Iedereen kent het gevoel wel: schoonmaakontwijkend gedrag. Toch komt ooit dat moment dat de stoflaag op de kast zo dik is, je schone bestek op raakt en je bed niet meer te bereiken is door alle vieze kleren en je beseft dat je toch net iets te weinig geld hebt om een schoonmaakbedrijf in te huren. Het is tijd om schoon te maken! Hier vind je alle schoonmaakhandelingen die je dagelijks, wekelijks en maandelijks uit moet voeren. Dat scheelt een hoop werk in een keer en is ook nog eens een stuk beter voor je eigen gezondheid!

Dagelijkse handelingen

In de slaapkamer is het belangrijk goed te luchten. Je bed opmaken is dus niet eens nodig! Laat maar gewoon lekker liggen. Wel is het belangrijk om het raam van je slaapkamer open te zetten, zodat alles door kan luchten. Zorg er in de keuken voor dat je alle vaat óf meteen in de vaatwasser zet óf even afspoelt voordat je weggaat. Zorg er daarnaast voor dat iedere dag de vieze vaat gewoon even wordt weggewerkt en je het aanrecht daarna even afdoet met een schoon vaatdoekje. Ook belangrijk en heel eenvoudig: heb je spullen gebruikt? Ruim ze dan meteen op. Dat scheelt een hoop werk achteraf.

Wekelijkse handelingen

Het is tijd om je beddengoed te verschonen. Hang dekens buiten om te luchten. Ook is het belangrijk om een keer in de week de vloeren in alle ruimtes te stofzuigen en te dweilen. Maak daarnaast even de badkamer en keuken schoon met een poetsdoek. Dat scheelt een hoop bacteriën en is zo gedaan. Zorg er daarnaast voor dat ook alle meubels stofvrij zijn door er even met een stofdoek of stofzuiger overheen te gaan. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal op een dag. Doe iedere dag een van deze handelingen en je zult zien dat het een kleine moeite is.

Maandelijkse handelingen

Eens in de maand is het verstandig de matrassen om te keren. Ook de koelkast moet een keer in de maand schoongemaakt worden. Zo kom je er ook nog eens achter waar dat vieze luchtje nou toch vandaan kwam. Maak in de badkamer de muren boven het bad of de douche schoon. Verwijder eventueel schimmel met speciale schimmelreiniger. Stop wat afvoerontstopper in alle putjes en giet bleek in de WC. Ook de wasmachine moet iedere maand even schoongemaakt worden. Haal het zeepbakje eruit en zorg dat alle zeepresten eruit gehaald worden.

Maak van deze handelingen een mooi schema en je zult zien dat het allemaal niet zo erg is als het lijkt. Nu is het nog de kunst om je eraan te houden. Succes ermee!
• Keer de matrassen op je bedden. Draai niet alleen boven naar onderen, maar ook voeteneind naar hoofdeinde.
• Maak de koelkast schoon van buiten en van binnen. Gooi bedorven etenswaren weg en maak de groentenla goed schoon. Waar mogelijk, verschuif de koelkast en zuig en dweil de vloer.
• Maak de muren boven het bad en in de douchecabine goed schoon. Vergeet ook de douchedeur niet. Giet afvoerontstopper in alle putjes en spoel de WC pot met kokend water en laat er een halfuurtje bleekmiddel in staan.
• Maak iedere maand je wasmachine schoon. Haal het zeepbakje eruit en verwijder wasmiddelresten. Verwijder het stof van de filter in je droger na iedere lading, maar geef je droger eens in de maand een goede schoonmaakbeurt.
• Ruim iedere maand je kledingkast op. Verwijder de kleding die je niet meer draagt en vouw en hang alles weer netjes op.