Kroatisch eten is geweldig! De traditionele Kroatische keuken is breed en gevarieerd, maar het is moeilijk om gerechten te onderscheiden die exclusief zijn voor Kroatië. Omdat het Kroatische eten is beïnvloed door smaken en tradities uit de buurlanden en verschillende landen die door de geschiedenis heen het Kroatische grondgebied hebben geregeerd.

Traditioneel Kroatisch eten heeft enkele overeenkomsten met Italiaans, Oostenrijks, Hongaars en Turks eten. Toch hebben Kroatische gerechten hun eigen specifieke interpretatie en smaak.

Kroatische keuken: regionale gerechten in Kroatië

Traditionele Kroatische gerechten variëren sterk van de ene Kroatische regio tot de andere. En hoewel er enkele gerechten zijn die je in heel Kroatië zult vinden (Hallo sarma!) , zijn veel gerechten die in de ene Kroatische regio worden gevonden, waarschijnlijk niet eens bekend in een andere regio.

Dalmatische gerechten , te vinden langs de Dalmatische kust en op de eilanden, zijn sterk gebaseerd op vis, groene groenten, olijfolie en smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn, peterselie, enz. De Dalmatische keuken is de typische mediterrane keuken.

Eten in Zagreb heeft daarentegen veel overeenkomsten met Midden-Europese landen. Typische Zagrebse gerechten zijn vleesgerechten en bijgerechten bestaan ​​meestal uit aardappelen, andere wortelgroenten en kool.

Terwijl de Istrische keuken in veel opzichten doet denken aan de Dalmatische keuken (vooral langs de kust), heeft Istrië enkele van zijn eigen typische gerechten en kooktechnieken. Deze omvatten manestra , een bonensoep die alleen in Istrië wordt bereid, of fuzi , een met de hand gerolde pasta die typisch is voor Istrië.

Slavoniërs houden van hun varkensvlees en veel gerechten in Slavonië zijn gewoon gebaseerd op varkensvlees. Rode paprika is de belangrijkste smaakmaker in Slavonië. Hoewel het ook aanwezig is in andere Kroatische regionale keukens, is het lang niet zo populair als in Slavonië.

Kroaten hebben altijd geloofd in drie maaltijden per dag, waarbij de lunch de belangrijkste dagelijkse maaltijd is. Dit is helaas de laatste jaren veranderd, omdat veel mensen van 9 tot 5 werken en gewoon niet thuis zijn tijdens de lunch. Lunches zijn echter nog steeds een grote familieaangelegenheid in het weekend.

Peka

Vlees, zeevruchten en groenten bakken onder een klokvormig deksel, bedekt met sintels, is voor zover ik weet een unieke kookmethode die wordt aangetroffen in Kroatië en zijn buurlanden (zoals Bosnië, Montenegro, Servië, enz.).

In principe kun je alle soorten vlees en groenten in een bak doen, zouten, kruiden, olie toevoegen en afdekken met een klokvormig deksel. Geplaatst in een open haard, wordt het deksel vervolgens bedekt met sintels. Het kookt twee uur, maar na ongeveer een uur wordt het deksel opgeheven, wordt het vlees omgedraaid en worden er wat andere kruiden toegevoegd, zoals een mix van honing en cognac met mediterrane kruiden. Peka, een uniek gerecht gevonden in Kroatië en andere Balkanlanden

Peka kan met elk soort vlees worden gemaakt (kip, kalfsvlees, worstjes, enz.), maar mijn favoriete peka aller tijden is octopus peka. Octopus wordt echt mals en sappig, terwijl de aardappelen bijzonder zoet en smakelijk worden. De saus is heerlijk, en als het wordt geserveerd met een gebakken brood, ook ispod peke (onder een klokvormig deksel), dan is het een feest voor smaakpapillen.

Dit gerecht moet meestal vooraf besteld worden in een restaurant. Sommige restaurants hebben het altijd op het menu staan, maar peka is het lekkerst als het op bestelling wordt gemaakt. We hebben een uitstekende octopus peka gegeten in de taverne Roki’s op Vis eiland.

Wat te drinken in Kroatië

We kunnen de post over Kroatisch eten niet beëindigen zonder de basis te raken met populaire drankjes in Kroatië.

Wijn

Kroatië heeft een lange traditie van wijnmaken. En in het laatste decennium werd het alleen maar beter en spannender. De tijd dat Kroatische wijn gewoon witte wijn of rode wijn was, is lang voorbij, nu produceren jonge wijnmakers heerlijke natuurlijke wijnen die over de hele wereld worden geëxporteerd.

Je verblijf in Kroatië kun je nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige Kroatische wijnen zoals de witte wijnen PosipGrasevinaPinot Grigio, de gebalanceerde wijn uit Istrië de Malvazija of de rode wijnen Plavac MaliFrankovkaCabernet Sauvignon of de smaakmaker uit Istrië de Teran.