De term colbert wordt nog weleens verkeerd gebruikt. Een colbert is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een blazer of een kostuumjasje. Vooral voor casual gelegenheden is een colbert heel geschikt. Vanwege de meestal relatief ruime ‘snit’ draagt het ook prettig als je je keuze moet maken uit de categorie grote maten colberts.

Lekker casual

Wat een kostuumjasje is, blijkt al wel uit de naam: dit is een onderdeel van een kostuum. Je koopt en draagt dit jasje dus samen met een bijpassende broek (pantalon). Een blazer lijkt behoorlijk op deze jasjes, maar die draag je los, dus met een niet-bijpassende broek. Met een blazer maak je nog steeds wel een wat formele indruk, maar al wel minder formeel dan met een compleet kostuum. Een colbert is een casual kledingstuk. Het valt meestal wat ruimer dan de vorige twee jasjes omdat het de bedoeling is dat je er zo, dus zonder jas, mee naar buiten kunt. Er moet dus bijvoorbeeld een trui onder kunnen.

Geschikt voor bijna ieder moment

Een colbert is prima te combineren met een spijkerbroek of met een andere broek met een wat nonchalantere uitstraling en doet het goed op meer momenten dan je misschien denkt. Het pluspunt van dit item is dat je er toch wat ‘gekleed’ mee overkomt, zonder dat het meteen te overdreven is. Bij informele gelegenheden waar je ook wel met een t-shirt had kunnen verschijnen, laat je met een colbert zien dat je toch net dat beetje werk van je uiterlijk hebt gemaakt.

Ook voor buiten

Zoals gezegd vallen colberts, dus ook die in de grotere maten, altijd wat ruimer. Je draagt er in principe een overhemd onder, maar als het weer wat frisser is, kan een trui ook. Al met al is een colbert een veelzijdig kledingstuk dat past in iedere kledingkast.