De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel mensen vaak thuis zijn. Dit heeft er daarmee ook voor gezorgd dat het inbraakcijfer drastisch omlaag gegaan is. Nu de coronacrisis tegen zijn einde aanloopt, is een logisch gevolg dat het inbrekersgilde zijn werk weer kan oppakken. Je kunt je hier  tegen weren door veiligheidsrozetten op je deur te laten zetten. We leggen je precies uit wat dit zijn en waarom het in de huidige tijd handig kan zijn.

Wat zijn veiligheidsrozetten precies?

Een rozet is een plaatje waarmee je de deur afwerkt rondom het sleutelgat. Dit plaatje, dat vaak van ijzer, koper of messing gemaakt, is, geeft een mooie afwerking aan de deur. Er zijn rozetten in verschillende stijlen, zodat er altijd een rozet is dat bij jouw interieurstijl past. Het gaat echter natuurlijk niet alleen maar om de uitstraling van jouw woning. Veiligheid is natuurlijk ook erg belangrijk. Hier kunnen veiligheidsrozetten een rol in spelen. De vorm van veiligheidsrozetten maakt het inbrekers extra lastig om het slot te kraken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het sleutelgat precies passend voor de sleutel te maken, zodat er geen andere voorwerpen tussen kunnen worden gestoken. Een andere mogelijkheid zijn veiligheidsrozetten met kerntrekbeveiliging. Kerntrekbeveiliging houdt in dat het cilinder dat om het slot heen zit er niet zomaar afgetrokken of uitgeboord kan worden. Dit is een methode die inbrekers vaak gebruiken om het slot te forceren. Veiligheidsrozetten met kerntrekbeveiliging maken dit nagenoeg onmogelijk.

Waarom een veiligheidsrozet handig is

Daar is eigenlijk een heel simpel antwoord op: het beschermt tegen diefstal. De kans is groot dat als je een nieuwbouwwoning bezit (gebouwd na 2013) je al een veiligheidsrozet op je deur hebt zitten. Dit is namelijk verplicht gesteld vanuit de overheid. Wanneer dit niet op je huis zit, kan je er een opvragen bij je woningbouwvereniging. Deze zijn verplicht om veiligheidsrozetten te verzorgen voor de woningen. Doen zij dit niet, kunnen ze op een boete rekenen. Hoewel hier niet streng op gecontroleerd wordt, is het wel een goede onderhandelingspositie voor jou tegenover de woningbouwvereniging. Zo zit je weer met een veilig gevoel in je eigen huis!