Binnenkort gaan we met zijn allen weer de zorgverzekering vergelijker invullen om te kijken of we nog wel de goedkoopste verzekering hebben of dat er toch een andere verzekering beter bij ons past. In vele gevallen is het aan te raden om over te stappen naar een andere verzekering.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag is namelijk een inkomensafhankelijk bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De zorgtoeslag is maximaal € 131 voor een éénpersoons huishouden en € 194 voor een meer-persoons huishouden. Naar verwachting stijgt de zorgtoeslag in 2018 met € 65,-. Naar verwachting zal de basisverzekering ook duurder worden. Vergelijk met de zorgvergelijker vanaf 12 november welke verzekeringen het goedkoopst zijn.

Wil je in aanmerking komen voor de zorgtoeslag? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: je bent minimaal 18 jaar, de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning, je hebt een Nederlandse zorgverzekering en je inkomen en eigen vermogen zijn niet te hoog. Let op dat je zelf je verzekering moet aanvragen.

Het belang van een zorgverzekering vergelijker

Door een zorgverzekering vergelijker te gebruiken, zie je in één oogopslag welke verzekering het goedkoopste is. Je kunt ook gebruik maken van de keuzehulp. Hierbij vul je een paar vragen in en zoeken wij de best passende verzekering voor jou.

Deze vragen gaan bijvoorbeeld of je brillen/lenzen draagt en hoe vaak je naar de fysiotherapeut gaat. Het is namelijk soms goedkoper om een aanvullende zorgverzekering aan te vragen. Hierdoor heb je een iets hogere premie per maand maar als je er gebruik van maakt, ben je altijd goedkoper uit aan het eind van het jaar. Kijk daarnaast ook naar de hoogte van je eigen risico. Het vaste eigen risico is ook in 2018 weer € 385,-. Je kunt deze zelf echter verhogen naar maximaal € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie per maand is.