Iedereen wil een mooi, gezond gebit. Maar hoe houd je je tanden in topconditie? Wij zetten 6 tips op een rijtje:

Tip 1: poets tweemaal per dag

Een van de belangrijkste tips voor een goed mondhygiëne is om twee keer per dag je tanden te poetsen. Nog steeds poetsen veel mensen slechts eenmaal per dag, of slagen ze een dag over. Hierdoor ontstaan er meer bacteriën die het tandglazuur aantasten en gaatjes kunnen veroorzaken. Door ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan je tanden te poetsen, verzeker je een goede mondhygiëne.

Tip 2: poets 2 minuten

Snel over je gebit gaan haalt niet uit. Voor een grondige reiniging heb je ongeveer 2 minuten nodig. Zorg ervoor dat je alle zijden aanpakt: de voorkant, de achterkant en bij kiezen ook de bovenkant. Blijf telkens enkele seconden over de tand gaan, en schuif daarna door. Maak het jezelf makkelijk en kies een vaste volgorde. Dat poetst vlotter.

Tip 3: poets elektrisch

Tientallen wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat elektrisch poetsen meer tandplak verwijdert dan een handmatige tandenborstel. Dat komt omdat de haartjes van een accu tandenborstel veel sneller bewegen. De rotaties of vibraties zorgen dus voor een schoner resultaat. Het is dus geen verrassing dat zoveel tandartsen een elektrische tandenborstel aanbevelen.

Tip 4: gebruik de juiste tandpasta

Wist je al dat het soort tandpasta dat je gebruikt een invloed heeft op je mondhygiëne? Om gaatjes te voorkomen, koop je best tandpasta met fluoride. Deze fluoride beschermt het tandglazuur en voorkomt gaatjes. Voor volwassenen raden we tandpasta met een fluoridegehalte van 1.000 tot 1.500 ppm aan.

Tip 5: flos tussen je tanden

Tenslotte is het een goed idee om regelmatig te flossen. Met een flosdraad of een ragertje verwijder je vuil dat zich tussen je tanden en kiezen ophoopt. Verwijder je dit niet, dan krijgen bacteriën vrij spel om het tandglazuur aan te tasten. Flosdraad is ideaal voor tanden waartussen weinig ruimte is. Is de afstand groter, dan kan je een ragertje gebruiken.

Tip 6: ga regelmatig naar de tandarts

De laatste tip is eigenlijk heel simpel: bezoek regelmatig een tandarts. Die zal je gebit en tandvlees grondig controleren, zodat kleine probleempjes niet groter worden. Je kan er ook terecht voor oplossingen voor bloedend tandvlees, tandpijn, slechte adem of het witter maken van je tanden.