Wordt er hersenschade bij een patiënt vermoed? Dan wordt er al snel een afspraak gemaakt voor een neurologisch onderzoek. Hierin worden vijf verschillende mentale processen onderzocht. Maar wat houden deze processen precies in? Op welke manier worden ze precies getest? In deze blog leggen wij de focus op drie van deze processen. Namelijk: de waarneming, het geheugen en de aandacht.

Waarneming

Het eerste proces dat met een NPO getoetst wordt, is de waarneming. Dit is de vaardigheid om prikkels uit de omgeving correct te interpreteren. Ofwel: het logisch verklaren van wat we zien, horen, voelen, enzovoort. De neuropsycholoog legt verschillende taken aan de cliënt voor. Hierin worden de auditieve perceptie, het schattingsvermogen, herkenning, ruimtelijke perceptie, visuele perceptie en visueel scannen nauwkeurig onderzocht.

Geheugen

Het tweede proces dat door de neuropsycholoog wordt bekeken, is het geheugen. Dit is de vaardigheid om nieuwe informatie op te slaan. En om deze later weer toe te passen. De taken binnen dit onderdeel zijn redelijk divers. Allereerst wordt het kortetermijngeheugen getoetst. Dit gebeurt aan de hand van auditieve, non-verbale en visuele prikkels. Ook wordt de cliënt gevraagd om objecten, plaatsen en concepten te benoemen. Daarnaast wordt het contextuele geheugen en het werkgeheugen getest.

Aandacht

In het dagelijkse leven is het hebben van voldoende aandacht erg belangrijk. Is dit mentale proces verstoort? Dan kan de cliënt afleidingen niet of moeilijk wegfilteren. En kan hij of zij zich niet focussen op een taak. Binnen het neurologisch onderzoek krijgt de cliënt verschillende tests voorgeschoteld. Allereerst moet hij of zij verschillende taken tegelijk oplossen. Ook wordt er gekeken hoe hij of zij zich kan focussen op één taak. Tot slot wordt er gekeken naar de inhibitie van automatische responsen en de planning van een taak.

Een neurologisch onderzoek (NPO) wordt afgenomen wanneer er hersenschade bij een patiënt wordt vermoed. Aan de hand van verschillende tests worden vijf mentale processen nader onderzocht. In deze blog behandelden wij de waarneming, het geheugen en de aandacht. Daarnaast wordt ook de coördinatie en redenatie getoetst. Heeft u al eens te maken gehad met een NPO? Of wordt u binnenkort zelf getoetst? Vertel het ons in de reacties!